Tekla
9 °C
20 °C

Sztrájkra készülnek a Volán buszvezetői

2002.12.07. 15:35
Ha december 12-ig a tulajdonos ÁPV Rt. nem ad megfelelő választ a Volán-buszvezetők jövő évi bérfejlesztési igényére, akkor január 6-án hajnali fél öttől kétórás országos sztrájkot tartanak. A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) szombati kongresszusán született döntést Inokai Géza, a KKSZ elnöke közölte újságírókkal a tanácskozást követően.
Elmondta: megfelelő válasznak a járművezetők nemzetgazdasági átlagkeresethez való igazítását tekintik, ami 29 500 forint havi keresetnövekedést jelentene. Ez 26,4 százalékos bérfejlesztésnek felelne meg, ami az államnak 9 milliárd forintjába kerülne.

A KKSZ elnöke elmondta: ha a január 6-i munkabeszüntetés nem vezet megállapodáshoz, akkor további sztrájkokat hirdetnek. A sajtótájékoztatón Inokai Géza elmondta, a Volán-buszok vezetőinek keresete 20 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól. Jelenleg egy autóbuszvezető bruttó 110 ezer, nettó 70 ezer forintot keres, és meglehetősen nehéz munkakörülmények között dolgozik.

Ismertetése szerint a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége a jövő évi béremelésre 3-4,5 százalékos javaslatot tett. A KKSZ elnöke utalt arra, hogy a kényszerítő eszközhöz hatéves tárgyalás után fordulnak a buszvezetők.

Mint elhangzott: nemcsak a bérért sztrájkolnak majd, hanem az egész szakma presztízsének visszaállításáért. A KKSZ elnöke szerint a Volán-társaságok azért kerültek nehéz helyzetbe, mert szolgáltatásuk ára nincs megfizetve.