Judit
2 °C
7 °C

Sztrájkra készülnek a Volán buszvezetői

2002.12.07. 15:35
Ha december 12-ig a tulajdonos ÁPV Rt. nem ad megfelelő választ a Volán-buszvezetők jövő évi bérfejlesztési igényére, akkor január 6-án hajnali fél öttől kétórás országos sztrájkot tartanak. A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) szombati kongresszusán született döntést Inokai Géza, a KKSZ elnöke közölte újságírókkal a tanácskozást követően.
Elmondta: megfelelő válasznak a járművezetők nemzetgazdasági átlagkeresethez való igazítását tekintik, ami 29 500 forint havi keresetnövekedést jelentene. Ez 26,4 százalékos bérfejlesztésnek felelne meg, ami az államnak 9 milliárd forintjába kerülne.

A KKSZ elnöke elmondta: ha a január 6-i munkabeszüntetés nem vezet megállapodáshoz, akkor további sztrájkokat hirdetnek. A sajtótájékoztatón Inokai Géza elmondta, a Volán-buszok vezetőinek keresete 20 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól. Jelenleg egy autóbuszvezető bruttó 110 ezer, nettó 70 ezer forintot keres, és meglehetősen nehéz munkakörülmények között dolgozik.

Ismertetése szerint a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége a jövő évi béremelésre 3-4,5 százalékos javaslatot tett. A KKSZ elnöke utalt arra, hogy a kényszerítő eszközhöz hatéves tárgyalás után fordulnak a buszvezetők.

Mint elhangzott: nemcsak a bérért sztrájkolnak majd, hanem az egész szakma presztízsének visszaállításáért. A KKSZ elnöke szerint a Volán-társaságok azért kerültek nehéz helyzetbe, mert szolgáltatásuk ára nincs megfizetve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?