Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az egészségügy átalakítása még idén elkezdődik

2006.07.08. 23:54
A miniszterelnököt többször kifütyülték a Volt Fesztiválon, de ő azért elmondta, hogy versengő felsőoktatásra van szükség.

Erős, versengő felsőoktatásra van szükség, amelyben a terheket az abban résztvevők és az adófizető megosztják egymás közt - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton a soproni VOLT Fesztiválon, ahol több tízezer fiatal szórakozik.

Egységes tandíj

A miniszterelnök hangsúlyozta: évente 105 ezer forint egységes tandíj lesz a felsőoktatásban, függetlenül attól, ki minek tanul. Ettől az egyetem 50 százalékkal fölfelé, vagy lefelé eltérhet, s ez a pénz mind ott marad a felsőoktatási intézményeknél, nem veszi el a költségvetés.

Kifejtette, hogy aki jól tanul nem fizet tandíjat, s ha hátrányos családi helyzetű, akkor szociális támogatást is kap. Mint mondta: a jól tanuló, nehéz szociális helyzetben lévők jobban járnak majd, mint ma. A nagyon gyengén tanulók - egyébként pedig jó szociális helyzetben lévők - viszont rosszabbul járnak.

A miniszterelnök rámutatott: a legrosszabbul tanuló 15 százalék elveszíti az állami ingyenes képzés lehetőségét, s elmegy költségtérítéses tagozatra.

Gyurcsány Ferenc szerint igazi verseny lesz, de hát az országnak is versenyeznie kell. "Ha jobbak akarunk lenni, mint a környezetünk, akkor valamennyi rendszerünkben újra versenyt kell építeni, így a felsőoktatásban is" - vélekedett.

A miniszterelnök beszéde közben szórványosan füttyök és bekiabálások hallatszottak, mire megjegyezte: ha a mondandóját beszéd közben kommentálják, "és elkezdünk egymásnak kiabálni, akkor nem fogjuk egymást érteni". A miniszterelnök a gazdasággal kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy annak van olyan része, amely "elképesztően megy". A privát gazdaság folyamatosan bővült, s általában a magyar gazdaság az elmúlt tíz évben négy százalékkal növekedett, s mindeközben csökkenő inflációs pályán volt.

A Magyar Nemzeti Bank feladatköre

A kormányfő a 280 forintot érő euróval kapcsolatosan azt mondta, hogy ez középárfolyamot jelent, amelytől 15 százalékkal erős és gyenge irányba eltérhet. A kormány egy dolgot tud tenni, mivel a pénzügypolitika nincs a hatáskörében - az a Magyar Nemzeti Bank feladatköre -, hogy olyan költségvetés-politikát folytat, "ha úgy tetszik, olyan államháztartási hiányt csinál, amely közvetett módon hozzájárul ahhoz, hogy a forint erős legyen". Gyurcsány Ferenc szerint a kormányprogram végrehajtása következtében erősödni fog a forint az elkövetkező két évben.

Utalt arra is, hogy Magyarországra az elmúlt 15 évben 50 milliárd euró működő tőke jött be, s alapvetően ez modernizálta a gazdaságát.

"Nem hiszek abban, minden vita ellenére, hogy a magyar gazdaságot lehet modernizálni külföldi tőke nélkül" - jegyezte meg a miniszterelnök. Szerinte a lehető legrosszabb dolog kétértelmű megjegyzésekkel illetni a külföldi tőkét.

Gyurcsány Ferenc a fórumot követően fiatalok gyűrűjében beszélgetett, majd a fesztiválról való távoztában sok fiatal kért tőle autogramot.

A miniszterelnök távozóban újságírók jelenlétében közölte: a kormány programja szerint az egészségügy átfogó átalakítása kezdődik most el, s az első döntések már "az idei évben jönnek".

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egészségügyi reformmal kapcsolatos "anyagot, összeállítást" a kormány még júliusban a nyilvánosság elé tárja, a problémákkal, gondokkal és a változtatási, döntési lehetőségekkel együtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!