Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az egészségügy átalakítása még idén elkezdődik

2006.07.08. 23:54
A miniszterelnököt többször kifütyülték a Volt Fesztiválon, de ő azért elmondta, hogy versengő felsőoktatásra van szükség.

Erős, versengő felsőoktatásra van szükség, amelyben a terheket az abban résztvevők és az adófizető megosztják egymás közt - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton a soproni VOLT Fesztiválon, ahol több tízezer fiatal szórakozik.

Egységes tandíj

A miniszterelnök hangsúlyozta: évente 105 ezer forint egységes tandíj lesz a felsőoktatásban, függetlenül attól, ki minek tanul. Ettől az egyetem 50 százalékkal fölfelé, vagy lefelé eltérhet, s ez a pénz mind ott marad a felsőoktatási intézményeknél, nem veszi el a költségvetés.

Kifejtette, hogy aki jól tanul nem fizet tandíjat, s ha hátrányos családi helyzetű, akkor szociális támogatást is kap. Mint mondta: a jól tanuló, nehéz szociális helyzetben lévők jobban járnak majd, mint ma. A nagyon gyengén tanulók - egyébként pedig jó szociális helyzetben lévők - viszont rosszabbul járnak.

A miniszterelnök rámutatott: a legrosszabbul tanuló 15 százalék elveszíti az állami ingyenes képzés lehetőségét, s elmegy költségtérítéses tagozatra.

Gyurcsány Ferenc szerint igazi verseny lesz, de hát az országnak is versenyeznie kell. "Ha jobbak akarunk lenni, mint a környezetünk, akkor valamennyi rendszerünkben újra versenyt kell építeni, így a felsőoktatásban is" - vélekedett.

A miniszterelnök beszéde közben szórványosan füttyök és bekiabálások hallatszottak, mire megjegyezte: ha a mondandóját beszéd közben kommentálják, "és elkezdünk egymásnak kiabálni, akkor nem fogjuk egymást érteni". A miniszterelnök a gazdasággal kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy annak van olyan része, amely "elképesztően megy". A privát gazdaság folyamatosan bővült, s általában a magyar gazdaság az elmúlt tíz évben négy százalékkal növekedett, s mindeközben csökkenő inflációs pályán volt.

A Magyar Nemzeti Bank feladatköre

A kormányfő a 280 forintot érő euróval kapcsolatosan azt mondta, hogy ez középárfolyamot jelent, amelytől 15 százalékkal erős és gyenge irányba eltérhet. A kormány egy dolgot tud tenni, mivel a pénzügypolitika nincs a hatáskörében - az a Magyar Nemzeti Bank feladatköre -, hogy olyan költségvetés-politikát folytat, "ha úgy tetszik, olyan államháztartási hiányt csinál, amely közvetett módon hozzájárul ahhoz, hogy a forint erős legyen". Gyurcsány Ferenc szerint a kormányprogram végrehajtása következtében erősödni fog a forint az elkövetkező két évben.

Utalt arra is, hogy Magyarországra az elmúlt 15 évben 50 milliárd euró működő tőke jött be, s alapvetően ez modernizálta a gazdaságát.

"Nem hiszek abban, minden vita ellenére, hogy a magyar gazdaságot lehet modernizálni külföldi tőke nélkül" - jegyezte meg a miniszterelnök. Szerinte a lehető legrosszabb dolog kétértelmű megjegyzésekkel illetni a külföldi tőkét.

Gyurcsány Ferenc a fórumot követően fiatalok gyűrűjében beszélgetett, majd a fesztiválról való távoztában sok fiatal kért tőle autogramot.

A miniszterelnök távozóban újságírók jelenlétében közölte: a kormány programja szerint az egészségügy átfogó átalakítása kezdődik most el, s az első döntések már "az idei évben jönnek".

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egészségügyi reformmal kapcsolatos "anyagot, összeállítást" a kormány még júliusban a nyilvánosság elé tárja, a problémákkal, gondokkal és a változtatási, döntési lehetőségekkel együtt.