Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Jönnek a Volvo buszok

2004.04.01. 09:56
Volvóra cseréli Ikarusait a BKV. Az első járművek április végén érkeznek Budapestre a lengyelországi gyártósorról. A Budapesten futó ezerszáz buszból egyelőre százötvenet cserélnek le - írja a csütörtöki Népszabadság.
Április végén érkeznek az első Volvo buszok Budapestre, melyeket a BKV májustól állít forgalomba. Az ötven gépjármű beszerzése hárommilliárd forintba kerül, írja a Népszabadság.

Tekintse meg képeinket!
Miután a fővárosi közlekedési társaság százötven buszra szóló beszerzési pályázatát a svéd cég nyerte, az üzlettel megtört az Ikarus buszok egyeduralma a fővárosban. A BKV a fővárosi tömegközlekedés mintegy 40 százalékát autóbuszokkal bonyolítja le, az 1100 járművet az Ikarus, illetve az utódaként működő Ikarusbus gyártotta.

Egyes szakértők szerint a magyar autóbuszgyártás a mai állapotában nem képes városi közlekedésre alkalmas csuklós autóbuszokat szállítani. Ezt bizonyítja, hogy a BKV tenderén egyetlen cég sem jelentkezett magyar termékkel. Az Ikarus városibusz-gyártásának megszűnése érzékenyen érinti a BKV-t, amely rengeteg közlekedési tapasztalatot és szaktudást fektetett a hazai gyártó termékeibe - írja a napilap.

A fővárosba szánt buszokat a lengyelországi Wroclawban gyártja a svéd cég, az első darab már el is készült. A cég szakemberei kisebb módosításokkal elfogadták a buszt, amelybe Göteborgban - a Volvo konszern székhelyén - a napokban szerelik be az elektronikus fékvezérlőt és a teljes magyar nyelvű fedélzeti rendszert, írja a Népszabadság.