Árpád
-2 °C
3 °C

Vonza a tárgyakat vonzza

2002.06.12. 07:09
Vonza András volt agrárminiszter csaknem valamennyi kedvenc tárgyát magával vitte a vidékfejlesztési tárcától a szabolcsi állategészségügyi állomásra - írja a Népszabadság. Vonza az átadás-átvételi dokumentumok közt adott számot arról: mit visz magával 15 millió forint értékben.
A Népszabadság birtokába került kimutatás szerint jelentős eszközállománnyal gyarapodott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Állat-egészségügyi Állomás. Az intézmény élére visszakerült Vonza András volt földművelésügyi minisztert további munkájában egyebek mellett egy állami tulajdonú Nissan Terrano terepjáró, hat mobiltelefon, két laptop, egy szolárium, egy kondicionálógép és egy csaknem félmillió forint könyv szerinti értéken nyilvántartott dohányzóasztal is segíti.

Tizenötmilliós értékkel távozott Vonza

Az átadott huszonöt tétel - vagyis a különféle használati tárgyak - könyv szerinti összértéke csaknem 15 millió forint, s információink szerint korábban mindegyik a leköszönt miniszter személyes használatú eszköze volt. Az ügyről tegnap meg szerettük volna kérdezni Vonza Andrást is, aki azonban a szabolcsi hivatalban kapott információ szerint Budapesten tartózkodott, mobiltelefonja pedig nem válaszolt. A Népszabadság információi szerint az eszközök átadásáról még május 23-án született döntés, a távozó vidékfejlesztési miniszter egyik utolsó munkanapján. Vonza azért térhet vissza munkahelyére, mert 2001 tavaszán, amikor Orbán Viktor akkori kormányfő felkértte miniszternek úgy távozott munkahelyéről, hogy oda vissza is térhet.

Visszarendelt használati tárgyak

A Népszabadság az agrártárcától kapott információi szerint a minisztérium új vezetése megütközéssel fogadta az eljárást, s az átadott eszközök nagy részét - két mobiltelefon és néhány irodai berendezés kivételével - sürgősen visszarendeli Budapestre. Az érvényes jogszabályok szerint a posztjukról leköszönő kormánytagok személyes használati eszközeik nagy részét megtarthatják, ám ebben az esetben a berendezések könyv szerinti értékét (a tényleges piaci árnál lényegesen kedvezőbb összeget) ki kell fizetniük.

Példa nélküli eljárás

Magas beosztású kormányközeli informátorunk példa nélküli eljárásnak nevezte azt, amikor személyes használati eszközöket hivatali átadás-átvétel révén bocsátanak a távozó miniszter rendelkezésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?