Viola
-6 °C
0 °C

Gyurcsány az őszi majálison

2005.09.17. 19:45
Angyalföldön, a Vasas-sporttelepen találkozott egymással a kormány és a munkásság. A színpadon a Fieszta zene­kar playbackje szól, amikor feltűnik Hiller István szocia­lista pártelnök is, és akárcsak Borisz Jelcin az 1996-os kampányban, rock and rollozni kezd. Az eseményen kis híján munkaszüneti nappá nyilvánították december 24-ét.
Molnár Gyula szocialista pártvezető és XI. kerületi polgármester tekintetével találom szembe magam, ahogy belépek a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének első őszi munkásfesztiváljára a vasas drukkerek szentélyébe, az angyalföldi stadionba.

Az esemény amolyan előrehozott, vagy megkésett május 1-e. Vannak munkások, táncoló amatőrcsapat, Arató András.

A színpadon a Fieszta zenekar playbackje szól, amikor feltűnik Hiller István szocialista pártelnök is, és akárcsak Borisz Jelcin az 1996-os kampányban, rock and rollozni kezd.

Aztán elered az eső, és megérkezik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Egy szűkösnek bizonyult sátorban folytatódott a szombat délután. A korábban érkezők még hallhatták, amint egy nyolcvanéves özvegyasszony azt mondta: "Könyörgök, mindenki menjen el szavazni! Jobban imádom Gyurcsányt, mint az istent."

A kormányfő a színpadra áll. Hogyan köszön a kormányfő a munkásoknak? Gyurcsány így: "Jó napot kívánok, kezüket csókolom, szevasztok." A kormányfő szerint dacára, hogy voltak, akik megpróbálták a munkás szót a szótárakból kitörölni, ők nem hagyták.

A kormányfő szerint a magyar baloldal politikájának közepén az a törekvés van, hogy összekapaszkodjanak azokkal, akik számára a felemelkedést a szorgalom, a tudás alapozza meg, amellyel rendelkeznek. Harcolni nem jó, de a világ ilyen - mondta.

"Lehet villáskulccsal hadonászni, abból nem lesz munkáspolitika", jelenti ki Gyurcsány, aki szerint ezzel szemben viszont az már igenis munkáspolitika, amit ők csináltak a bérekkel (növelték), az adókkal (csökkentették, vagyis majd csak fogják), a panellakásokkal (50 ezer lakásfelújításra adnak támogatást), és szegény nyugdíjasok számára a távfűtési díjjal (mérsékelni fogják). Ezen kívül beszélt még összefogásról és magyarságról néhány szót.

Hiller István szenzációs bejelentéssel kezdi: megújított szövetséget ajánl a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének, hogy együtt alakítsák a 2006-os választási kampányt. "Az ember nem gép, a közös érzelem is összetart minket" -mondja.

A pártelnök szerint az nem megy, hogy Magyarországon választott képviselő egy volt miniszterelnökre azt mondja, hogy hazaáruló. "Ha ez elhangzik, nekünk határon innen, határon túl, azt kell mondani, hogy állj! Nem!" - jelenti ki Hiller pártelnök. Hiller szerint az MSZP-t soha nem jellemezte durvaság. "Kemény kiállást viszont várhattok! - teszi hozzá.

A beszédek után kérdezni lehetett, de a legtöbben inkább panaszaikat mondták el, mint például az a volt ÁPV Rt.-s középkorú nő, akit két évvel nyugdíj előtt bocsátottak el, de sem nyugdíj, sem munkanélküli segély nem jár neki. Hiller István megígéri, hogy utánanéz az ügynek.

Volt, aki a fogyatékkal élők, és a világbéke nevében szervezetük fővédnökének kérte fel a kormányfőt. A kereskedelmi munkavállalók nevében viszont azt kérték a kormányfőtől, hogy december 24-e mindenkinek munkaszüneti nap legyen. Ezt Gyurcsány nem ígéri meg, mert a munkaadókon múlik, mondja. Wittich Tamás, az MSZOSZ vezetője szerint "ebben a kérdésben nem a kormány, hanem a munkáltatók a legfőbb ellenségük", de ők nem támogatják az ötletet.

Wittich Tamás hozzáteszi, hogy ahol működnek szakszervezetek, ott kikövetelik a jogos járandóságot. "Vagy nem" - mondja egy férfi a sorok között.