Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Gyurcsány nem akar Verespatakkal revolverezni

2005.01.18. 08:43
A verespataki beruházás nem garantálja a régió környezetének védelmét, mondta Gyurcsány Ferenc a Duna Televíziónak adott kedd reggeli interjújában. A Kossuth Rádiónak hétfőn adott, kedden sugárzott interjújában a kulturális autonómia szintjeiről beszélt.
A miniszterelnök szerint a határon túli magyar oktatási és kulturális intézmények működése már egyfajta kulturális autonómiát jelent. Gyurcsány Ferenc a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a kulturális autonómiának sokféle szintje van.

A nemzetpolitikáról

"Fantasztikus dolog például, hogy magyar nyelvű egyetem van, és az például a kulturális autonómia egyik megnyilvánulása, hogy magyar nyelvű középiskola (...) és általános iskola van. Létezik magyar autonómia, kulturális autonómia, ahol van egy magyar nyelvű színház is" - mondta.

A kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor nemzetpolitikáról van szó, akkor "15 millió magyarról beszélünk és nem a határon kívüli 3-5 millió magyarról beszélünk". A nemzetpolitika az nem nemzetiségpolitika, hanem gazdaságpolitika, társadalompolitika, európai politika és (...) nemzetiségpolitika is - mondta.

Verespatakról

A romániai Verespatakon tervezett bányaberuházással kapcsolatban a román kormány megteszi azt, ami elvárható, mondta Gyurcsány Ferenc kedden a Duna Televízió reggeli műsorában. "Ebben az ügyben, ami elvárható, azt a román kormány megteszi" - fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő kilátásba helyezte, ha kiderül, hogy a választott technológia semmilyen mértékben nem tudja garantálni a régió környezetének védelmét, "akkor majd elkezdünk tisztességgel fellépni". A miniszterelnök azt mondta, hogy nem kíván "revolverezni" azzal, amivel a magyar ellenzék, hogy Magyarország vétózza meg Románia uniós csatlakozását.