Árpád
-2 °C
4 °C

Egy doboz cigi is vámköteles

2000.07.14. 17:15
A felbontott cigarettás doboz, és a félig ivott sör nem vámköteles, így ingyen behozható az országba. Ez az egyetlen hézag abban a törvényben, amely július elsején lépett életbe. Ennek értelmében a legkisebb mennyiségű ital és cigaretta után is vámot kell fizetni. Ennek mértéke az áru értékének 60-70 százaléka is lehet, de ehhez még hozzá kell adni a jövedéki valamint a 25%-os forgalmi adót is - adta hírül mai számában a Blikk.
Egy doboz cigi is vámköteles
A komoly propagálás nélkül életbe lépett törvény megtréfálhatja a hazatérő magyar állampolgárokat. Mivel a törvény értelmében minden ital és cigaretta vámköteles, - a mennyiségétől függetlenül - a VPOP fokozottabban figyel a behozott áruk minőségére és mennyiségére. Az ellen azonban már nem tudnak tenni, ha a hazaérkező felbontott cigarettát, vagy éppen felbontott sörösüveget hoz be az országba. Ezt ugyanis nem tiltja a törvény, így tulajdonképpen el lehet kerülni a vámfizetést. Ha ezt mégis elmulasztjuk, akár ötvenezer forintos pénzbüntetést is kiszabhatnak a vámőrség munkatársai.

A rendelkezés kizárólag magyar állampolgárokra vonatkozik. A törvényt azzal indokolták az illetékesek, hogy ez elősegíti az Európai Uniós jogharmonizációt, és a szigorú ellenőrzés kiszűrheti az ukrán, román cigarettacsempészek áruit. Az elmúlt két hétben nem szaporodtak a visszaélések, ami azt igazolja, hogy a törvény beváltja hozzá fűzött reményeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?