Egy doboz cigi is vámköteles

2000.07.14. 17:15
A felbontott cigarettás doboz, és a félig ivott sör nem vámköteles, így ingyen behozható az országba. Ez az egyetlen hézag abban a törvényben, amely július elsején lépett életbe. Ennek értelmében a legkisebb mennyiségű ital és cigaretta után is vámot kell fizetni. Ennek mértéke az áru értékének 60-70 százaléka is lehet, de ehhez még hozzá kell adni a jövedéki valamint a 25%-os forgalmi adót is - adta hírül mai számában a Blikk.
Egy doboz cigi is vámköteles
A komoly propagálás nélkül életbe lépett törvény megtréfálhatja a hazatérő magyar állampolgárokat. Mivel a törvény értelmében minden ital és cigaretta vámköteles, - a mennyiségétől függetlenül - a VPOP fokozottabban figyel a behozott áruk minőségére és mennyiségére. Az ellen azonban már nem tudnak tenni, ha a hazaérkező felbontott cigarettát, vagy éppen felbontott sörösüveget hoz be az országba. Ezt ugyanis nem tiltja a törvény, így tulajdonképpen el lehet kerülni a vámfizetést. Ha ezt mégis elmulasztjuk, akár ötvenezer forintos pénzbüntetést is kiszabhatnak a vámőrség munkatársai.

A rendelkezés kizárólag magyar állampolgárokra vonatkozik. A törvényt azzal indokolták az illetékesek, hogy ez elősegíti az Európai Uniós jogharmonizációt, és a szigorú ellenőrzés kiszűrheti az ukrán, román cigarettacsempészek áruit. Az elmúlt két hétben nem szaporodtak a visszaélések, ami azt igazolja, hogy a törvény beváltja hozzá fűzött reményeit.  • Hírek
  • Hitelkártya