Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Vádat emeltek vám- és pénzügyőrségi vezetők ellen

2004.05.11. 22:02
A vádlottak között ügyvédek mellett több magas beosztású vezető is van, akiknek hűtlen kezelés és okirat-hamisítás miatt kell majd bíróság elé állniuk.
Több mint egymilliárd forintos károkozás miatt vádat emeltek többi között vám- és pénzügyőrségi vezetők ellen, jelentette a távirati iroda az egyik tévécsatorna kedd esti hírműsora alapján.

"Vádat emeltek a Vám-és Pénzügyőrség volt és jelenlegi gazdasági vezetői ellen, akik a központi költségvetésnek több mint egymilliárd forint kárt okoztak. Az ügynek jelenleg 20 vádlottja van, akik nagy értékű ingatlanokat vásároltak, ezeket felújították és később a VPOP-nak adták el jelentős haszonnal" - hangzott el a Magyar Televízió Híradójában.

A híradás szerint a vádlottak között ügyvédek mellett több magas beosztású vezető is van, akiknek hűtlen kezelés és okirat-hamisítás miatt kell majd bíróság elé állniuk. A vádirat szerint nyolc ingatlant úgy vásároltak meg különböző kft.-k a VPOP több gazdasági vezetőjének megbízásából, hogy azokat később felújítottként feltüntetve adták el a szervezetnek.

"Ennek az ügynek a lényege tulajdonképpen egy belső eladási hálózat, amely azt jelenti, hogy nem közbeszerzési eljáráson választották ki ezeket a partnereket, hanem különböző érdekeltségi körökbe tartozó személyek közül, akik szintén a vádlottak között vannak" - mondta a műsorban Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A Híradó beszámolt arról, hogy az ingatlanok közül három Budapesten, míg öt vidéken található. A vádlottak szabadlábon védekezhetnek. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akkor akár 10 év börtönbüntetést is kaphatnak. Borbély Zoltánt az MTI-nek kedden este nem sikerült elérnie.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője, aki az MTI első megkeresésére nem kívánt az ügyben nyilatkozni, a hír kiadását követően azt közölte a távirati irodával: "nem a VPOP jelenlegi, hanem volt gazdasági vezetői ellen emeltek vádat." Mint hangsúlyozta, a jelenlegi gazdasági vezetők nem érintettek az ügyben.