Valér
4 °C
8 °C

A vámosok vagyongyarapodását figyelnék

2004.05.19. 10:29
Kerülni kell a vámosoknak szolgálatban a négyszemközti beszélgetéseket - egyebek között ezt tartalmazza az a belső használatra szánt dokumentum, amelyet a VPOP vezetője írt alá. A Népszabadság szerint az alparancsnokoknak figyelniük kell munkatársaik kapcsolatait, vagyongyarapodását. A vámosok az ombudsmanhoz fordulnak.
A pénzügyőr szakszervezet és több vámos is az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul a VPOP korrupcióellenes intézkedési terve miatt. A belső használatra szánt dokumentumot április utolsó napjaiban írta alá a VPOP vezetője, írja a Népszabadság.

Az intézkedés egyebek között előírja az alparancsnokoknak, hogy folyamatosan figyeljék és tartsák nyilván munkatársaik szolgálaton kívüli kapcsolatait, vagyongyarapodását. Amennyiben gyanús jeleket észlelnek, soron kívül tájékoztassák a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatát. A dokumentum szerint szolgálatban kerülendő a négyszemközti beszélgetés.

A korrumpálódás megelőzése érdekében a vám- és pénzügyőrség egészségügyi szolgálatának pszichológiai vizsgálat keretében ki kell szűrnie a korrupcióra hajlamos munkatársakat. E vizsgálat megállapításait - az orvosi titoktartási kötelezettség tiszteletben tartása mellett - évente összegzik és értékelik majd. Az intézkedés szerint a korrupciótól leginkább veszélyeztetett posztokon időnként és váratlanul cseréljék az embereket, hogy ne alakulhasson ki korrupt kapcsolat a fontos posztokon dolgozó pénzügyőrök és az ügyfelek között, írja a Népszabadság.

A vámőrségen felháborodást váltott ki a parancs, amelynek rendelkezései csak a közép- és alsófokú szervekre vonatkoznak, az országos parancsnokságra nem, így azt a látszatot kelti, mint ha kizárható lenne, hogy a felső vezetésben dolgozók bűnös kapcsolatokat tartanának fenn civilekkel. Ennek ellenkezőjére utal a vámőrség volt gazdasági vezetői ellen hűtlen kezelésért nemrég benyújtott vádirat, jegyzi meg a Népszabadság. A vámőrség több tagja és az érdekképviselet - egyes rendelkezések végrehajthatatlansága, illetve jogsértése miatt - is az ombudsman állásfoglalását kéri az ügyben.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft