Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Autót foglalnának a fináncok

2006.05.25. 10:14
Országos ellenőrzésekre és a cigarettacsempészek autóinak lefoglalására készül a VPOP, írja a Magyar Hírlap. A csempészet miatt évente többmilliárd forintnyi jövedéki adótól esik el a kormány.

Nyártól nem csak a csempészett cigarettát, de a lebukott csempészek szállítójűrműveit is lefoglalnák a vámosok, mondta el a Magyar hírlapnak Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. A vámosok szigorított ellenőrzéseiket nem csak a határok, de a forgalamasabb főutak térségében is folytatnák, így akár az egész ország területére kiterjedhetnek a lefoglalások.

A nagy tételben csempészett cigaretta jelentős bevételektől fosztja meg az államot. Tavaly 80-ról 73 százalékra csökkent a Magyarországon eladott cigarettamennyiségen belül a legális kereskedelem aránya. Idén némileg javult a tendencia, az első négy hónapban 480 000 karton csempészcigarettát foglaltak, ez hat százalékos visszaesés a tavalyi évhez képest. Összességében már így is 400 millió forintnyi áfától esett el a magyar állam, nem is beszélve a jövedéki adó milliárdjaitól.

A VPOP szerint tízmilliárdokban lehet mérni a jövedékiadó-kiesést.

Ráadásul a szigorítások ellenére egyre nagyobb üzlet lesz a csempészés. A magyar kormány vállalása alapján 2008-iug az EU-s minimumra kell növelni a jövedéki adó arányát a cigarettákban, így a most ötszáz forint alatti cigaretták ára hatszáz forintra nőhet. A gyártók saját profitrátájuk csökkentésével küzdhetnek a csempészek ellen, mint tette azt a Camel. A nemrég csökkentett árú cigaretta esetén a csempészárú aránya 70 százalék volt, írja a Magyar Hírlap.