Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kellett Gyurcsánynak a verespataki ajándékbirtok

2006.07.19. 19:40
A verespataki zagytározó szomszédságában vásárolt földet a Greenpeace Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, mert "kulcsszerepe" van abban, hogy megépül-e az aranybánya Verespatakon. A kormányfő szerint céljaik közösek, de nem földtulajdonosként akar eljárni.

A magyar kormány és a Greenpeace céljai számos konkrét ügyben találkoznak egymással, azonban az eszközeik különböznek, olvasható a kormányfő közleményében, amelyet a Greenpeace nevű környezetvédő szervezet pénteki akciójára válaszolt.

A kormányfő a levélben ugyanakkor elhárítja a szervezet ajándékát, egy Verespatakon vásárolt egy négyzetméteres földterületet. A szervezet a múlt pénteken szimbolikus nagyságú verespataki telket ajándékozott Gyurcsány Ferencnek. A földdarab ott van, ahova egy kanadai cég ciántechnológiájú aranybányát és ehhez kapcsolódó zagytározót tervez építeni.

Kulcsszerepe van

"Fel szeretnénk hívni a miniszterelnök és a kormány figyelmét arra, hogy Magyarországnak kulcsszerepe van ebben a döntésben, hogy megépül-e az aranybánya Verespatakon, vagy nem. Hogyha igen, akkor Magyarországnak és a lakóknak szembe kell nézni egy újabb ciánkatasztrófa veszélyével, mint amilyen a 2000-es nagybányai volt" - mondta Mózes Szabina, a Greenpeace Magyarország Egyesület sajtószóvivője.

Gyurcsány Ferenc levelében jelezte, örül, ha egy civil szervezet fel tudja hívni a társadalom és a média figyelmét egy-egy fontos ügyre. A kormányfő ilyen kiemelten fontos ügynek tekinti, hogy meg lehessen akadályozni a verespataki aranybányánál történthez hasonló természeti katasztrófákat, hatékonyan lehessen óvni az embereket és a természetet egyaránt. „A cél tehát azonos, amit ki-ki a maga eszközeivel próbál elérni - ezek remélhetőleg nem kioltják, hanem erősítik egymást” - fogalmaz a levélben Gyurcsány Ferenc.

Hatástanulmány készül

A miniszterelnök szerint a civil szervezetek és a kormány eszközei különböznek egymástól. A kormányfő a szakminisztériumon keresztül fokozott figyelemmel kíséri a jelentős környezeti hatásokkal járó nagyszabású beruházást. Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy a magyar szakértők már dolgoznak az említett aranybánya-beruházást tervező cég által benyújtott környezetvédelmi hatástanulmány véleményezésén, amelyet a július 20-án összeülő magyar-román ad hoc bizottság keretében megvitatnak román kollegáikkal. „Amennyiben a hatástanulmányból az derül ki, hogy a tervezett beruházás károsítja a környezetet, a magyar kormány meg fogja tenni a szükséges lépéseket a környezet megóvása érdekében” - írta.

Gyurcsány Ferenc a levélben hangsúlyozta: felelős miniszterelnökként a fent említett eszközökkel, nem pedig környékbeli földtulajdonosként jár el, ezért - noha a Greenpeace gesztusát értékeli -, nem áll módjában elfogadni a szervezet által felajámlott ajándékot, s nem írhatja alá az ajándékozási szerződést.