Gusztáv
3 °C
6 °C

Nem kellett Gyurcsánynak a verespataki ajándékbirtok

2006.07.19. 19:40
A verespataki zagytározó szomszédságában vásárolt földet a Greenpeace Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, mert "kulcsszerepe" van abban, hogy megépül-e az aranybánya Verespatakon. A kormányfő szerint céljaik közösek, de nem földtulajdonosként akar eljárni.

A magyar kormány és a Greenpeace céljai számos konkrét ügyben találkoznak egymással, azonban az eszközeik különböznek, olvasható a kormányfő közleményében, amelyet a Greenpeace nevű környezetvédő szervezet pénteki akciójára válaszolt.

A kormányfő a levélben ugyanakkor elhárítja a szervezet ajándékát, egy Verespatakon vásárolt egy négyzetméteres földterületet. A szervezet a múlt pénteken szimbolikus nagyságú verespataki telket ajándékozott Gyurcsány Ferencnek. A földdarab ott van, ahova egy kanadai cég ciántechnológiájú aranybányát és ehhez kapcsolódó zagytározót tervez építeni.

Kulcsszerepe van

"Fel szeretnénk hívni a miniszterelnök és a kormány figyelmét arra, hogy Magyarországnak kulcsszerepe van ebben a döntésben, hogy megépül-e az aranybánya Verespatakon, vagy nem. Hogyha igen, akkor Magyarországnak és a lakóknak szembe kell nézni egy újabb ciánkatasztrófa veszélyével, mint amilyen a 2000-es nagybányai volt" - mondta Mózes Szabina, a Greenpeace Magyarország Egyesület sajtószóvivője.

Gyurcsány Ferenc levelében jelezte, örül, ha egy civil szervezet fel tudja hívni a társadalom és a média figyelmét egy-egy fontos ügyre. A kormányfő ilyen kiemelten fontos ügynek tekinti, hogy meg lehessen akadályozni a verespataki aranybányánál történthez hasonló természeti katasztrófákat, hatékonyan lehessen óvni az embereket és a természetet egyaránt. „A cél tehát azonos, amit ki-ki a maga eszközeivel próbál elérni - ezek remélhetőleg nem kioltják, hanem erősítik egymást” - fogalmaz a levélben Gyurcsány Ferenc.

Hatástanulmány készül

A miniszterelnök szerint a civil szervezetek és a kormány eszközei különböznek egymástól. A kormányfő a szakminisztériumon keresztül fokozott figyelemmel kíséri a jelentős környezeti hatásokkal járó nagyszabású beruházást. Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy a magyar szakértők már dolgoznak az említett aranybánya-beruházást tervező cég által benyújtott környezetvédelmi hatástanulmány véleményezésén, amelyet a július 20-án összeülő magyar-román ad hoc bizottság keretében megvitatnak román kollegáikkal. „Amennyiben a hatástanulmányból az derül ki, hogy a tervezett beruházás károsítja a környezetet, a magyar kormány meg fogja tenni a szükséges lépéseket a környezet megóvása érdekében” - írta.

Gyurcsány Ferenc a levélben hangsúlyozta: felelős miniszterelnökként a fent említett eszközökkel, nem pedig környékbeli földtulajdonosként jár el, ezért - noha a Greenpeace gesztusát értékeli -, nem áll módjában elfogadni a szervezet által felajámlott ajándékot, s nem írhatja alá az ajándékozási szerződést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!