Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tíz százalék alatt az elutasított amerikai vízumkérelmek Budapesten

2008.09.30. 18:17
Tíz százalék alatt maradt az elutasított magyar vízumkérelmek aránya az elmúlt egy évben a budapesti amerikai nagykövetségen. Ha a világméretű összesítés után sem emelkedik jelentősen a szám, akkor ezzel a vízummentességhez szükséges utolsó kritériumot is teljesíti Magyarország.

A kedden zárult pénzügyi évben tíz százalék alatt volt az elutasított magyar vízumkérelmek aránya a budapesti amerikai nagykövetségen. Ez azonban még nem tekinthető végleges adatnak, hiszen a hivatalos szám megállapításánál azt veszik figyelembe, hogy a világban összesen hány magyar igényelt amerikai vízumot, és ezek közül hányat utasítottak el, mondta kedden egy követségi forrás.

Az amerikai nagykövet és a magyar igazságügyi miniszter ennek az adatnak az ismeretében írja alá szerdán a vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt. A vízummentességi programhoz csatlakozó országoknak az egyetértési nyilatkozat mellett három adatcsere-egyezményt kell megkötniük az Egyesült Államokkal. Ötödik feltételként az országokban tíz százalék alatt kell lenniük az elutasított vízumkérelmeknek.

Magyarország tavasszal már aláírta az egyetértési nyilatkozatot, majd megkötötte a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről szóló egyezményt az Egyesült Államokkal. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint tehát már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell aláírni a megállapodást, ez szerdán történik meg.

Az utolsó megállapodás többszöri csúszás után jött létre. Először július végén, augusztus elején szerették volna aláírni, később szeptember 10. volt a határidő. Az Egyesült Államok szerint az amerikai fél hibájából csúszott a megállapodás, a magyar külügyminisztériumi szakemberek pedig arról beszéltek, hogy tisztázni kellett, milyen adatokat cseréljen ki a két állam.

A dokumentum korábbi tervezete szerint Magyarországnak szenzitív személyes adatokat is ki kellett volna adnia az Egyesült Államoknak. A magyar fél kérésére azonban végül kivették a megállapodásból azt a pontot, hogy az egyének szexuális orientációjáról, politikai hovatartozásáról és szakszervezeti tagságáról is megossza egymással az információkat a két állam.

A magyarok ténylegesen azután utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba, hogy - a kísérleti időszak után - hivatalosan is elindul az úgynevezett elektronikus utasnyilvántartó rendszer. Az amerikai informatikai rendszert a tervek szerint 2009. január 12-től kell majd használniuk a vízummentességi programban részt vevő országok állampolgárainak.

A program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak és a kint tanuló diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük. Az utazás előtt azonban a turistáknak is regisztrálniuk kell magukat, egy megadott internetes oldalon kell egy kérdőívet kitölteniük. Ez a programban részt vevő összes ország állampolgárainak kötelező lesz.

A vízummentesség több tízezer magyarnak könnyíti meg az utazást. A budapesti amerikai nagykövetség adatai szerint ugyanis egyre több magyar utazik az Egyesült Államokba. Tavaly az odautazók száma meghaladta a negyvenezret, ami ötezerrel több a 2006-os utasszámnál.