Gyárfás
16 °C
29 °C

Mi lesz a vizitdíjautomatákkal?

2008.03.09. 22:40
A vizitdíj eltörlésével nem kell feltétlenül a szemétdombra hajítani az egy évvel ezelőtt felszerelt automatákat. Egy részük parkolóautomatává alakítható, máshol tájékoztatásra, tajszám-leolvasásra vagy egyéb díjak beszedésére lehet majd használni a milliós gépeket.

"Egyelőre nem gondolkoztunk azon, mit fogunk kezdeni a vizitdíjautomatákkal, kávét nem tudnak adni, műteni nem lehet velük és ágynak sem használhatók" - mondta az egyik fővárosi kórház igazgatója. A gépek között van olyan, amely több mint egymillió forintba került. "Lehet, hogy parkolóautomatákat csinálunk belőlük" - mondta az igazgató, de rögtön hozzátette, hogy ez csak vicc volt.

A tanácstalan igazgató nem mondott lehetetlen dolgot, mondta az Indexnek Ari Lajos, a vizitdíj technikai részleteinek kidolgozásával foglalkozó miniszteri megbízott. Vannak ugyanis olyan típusú automaták, tette hozzá, amelyeket hagyományos parkolóautomatákból alakítottak át - ez csak programozás kérdése.

A miskolci megyei kórházban hat vizitdíjautomata van. Ezeket a kórház az országban elsőként szerezte be. "Egy évvel ezelőtt azon gondolkoztam, hogy lehetne ésszerűvé tenni a fizetést, és a megoldásra akkor jöttem rá, amikor egy parkolóautomatába fizettem" - mondta Csiba Gábor igazgató. A miskolciak megkerestek egy budapesti céget, amely a kórház kérésének megfelelően átprogramozta a 300 forintos vizitdíj beszedésére a parkolóautomatákat és ezeket szerelték fel a kórházban.

A megyei kórház 20 hektáros területen fekszik. A kórház területén való parkolásért most is kell fizetni, így az eddigi vizitdíj automatákat ki lehet majd tenni az udvarra és parkolóautomataként üzemelhetnek, mondta az igazgató.

"Az általunk forgalmazott berendezések könnyen és nem túl nagy ráfordítással visszaalakíthatók parkolóautomatává" - mondta Gámán Imre, a parkoló-, vizitdíj- és pénzváltó automatákat forgalmazó Gámán Kft. ügyvezetője. A berendezések nemcsak a kórházak aulájában, hanem az udvarra állítva is megfelelően működnek, mert bírják a vizet és az időjárás viszontagságait. Kérdésünkre, hogy a cég visszaveszi-e a kórházak számára fölöslegessé vált automatákat, a cégvezető azt mondta: erről egyenként kell majd tárgyalni a kórházakkal.

Több intézményben drágább és kényesebb, érintőképernyős vizitdíjautomaták működnek. Ari Lajos szerint ezeknek is lehet új funkciót adni, hiszen a kórházakban eddig is volt és ezután is lesz fizetni való. Ha például valaki tévét akar a szobájába, az ide dobhatja be a használat díját, említett egy példát a miniszteri biztos.

Az érintőképernyős berendezések alkalmasak arra is, hogy átprogramozás után tájékoztató terminálként működjenek. Ezután is szükség lesz a tajszám-leolvasó funkcióra, amellyel a beteg vagy a kórház megnézheti, van-e biztosítása a betegnek.