Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megbüntethetik a vizitdíjat nem szedő intézményeket

2008.03.20. 13:44
Április közepén dől el, hogy szankcionálják-e azokat az egészségügyi intézményeket, amelyek már márciusban nem szedték be a vizitdíjat illetve kórházi napidíjat - mondta a Független Hírügynökségnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője.

Április közepén érkeznek be a kózházaktól, szakrendelőktől azok a márciusi teljesítmény-jelentések, amelyek alapján az OEP megállapíthatja, hogy az egyes intézmények a jogszabályoknak megfelelően szedték-e be a díjakat, közölte Molnár Barbara.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy március 31-e éjfélig hatályban van az a törvény, amelynek alapján az intézményeknek be kell szednie az egészségügyi díjakat. Ha a márciusról szóló jelentésekből kiderül, hogy egyes intézmények nem tartották be a törvényt, az OEP indokolt esetben ellenőrzést kezdeményez.

Ha igazolódik, hogy az intézményben nem megfelelően szedték a díjakat az OEP szankcionál. Hozzátette: a törvény értelmében a büntetés összege megegyezik azzal a vizitdíj illetve napidíj összeggel, amelyet a kórház nem szedett be. Ennyivel kevesebb OEP finanszírozást kaphat a törvényt megszegő intézmény.

A március 9-i népszavazás után több egészségügyi intézmény bejelentette: nem várja meg a hivatalos törvénymódosítást, már márciustól nem szedik a díjakat. Így tett például a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház és a szolnoki Hetényi Kórház vezetése is.