Auguszta
-7 °C
0 °C

Wachsler szeptemberben távozik

2000.08.31. 15:31
Szabó János honvédelmi miniszter szerdán megerősítette azt a lapértesülést, mely szerint Wachsler Tamás, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára távozik posztjáról. Lányi Zsolt a honvédelmi bizottság elnöke az Index kérdésére elmondta: a döntés oka nyilvánvalóan az, hogy Wachsler nem tudott jó kapcsolatot kialakítani a vezérkarral, és a minisztérium vezetésével is megromlott a viszonya.
Wachsler Tamás utódja kisgazda lesz
Szabó János az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: Wachsler kérésére csütörtökön kezdeményezte az államtitkár felmentését a köztársasági elnöknél. Wachsler Tamás szeptember 15-ei hatállyal távozik posztjáról.

Szabó az utódlással kapcsolatban csak annyit mondott: "az új államtitkár várhatóan kisgazda lesz". Kitért arra is, hogy helyettes államtitkári szinten ugyancsak személycserék várhatók. Beszámolója szerint Wachsler Tamás nem indokolta távozását.

A miniszter megjegyezte: jól együtt tudott dolgozni Wachslerrel, és sajnálja távozását, de a HM-ben továbbra is tervszerűen folyik a munka.

Lányi Zsolt az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke az Index kérdésére elmondta: Wachsler felkereste őt, hogy bejelentse döntését, és ,,úri módon" megbeszélték az államtitkár távozásával kapcsolatos kérdéseket. Az elnök szerint voltak szakmai vitái az államtitkárral, de emberi kapcsolatuk mindvégig jó maradt, és barátként váltak el.

A távozás okáról a kisgazda politikus kifejtette: Wachsler nem indokolta részletesen lemondását, de a döntés indoka nyilvánvalóan az volt, hogy az államtitkár nem tudott megfelelő kapcsolatot kialakítani a hadsereg vezetésével, és részben emiatt megtorpant a hadsereg integrációja. A vezérkar és az államtitkár között rendszeres volt a nézeteltérés a haderőreform megvalósításának konkrét lépéseivel kapcsolatban.

Lányi szerint az államtitkár korábban a sajtóban olyan kijelentéseket tett, melyekben élesen bírálta Szabó János minisztert és Homoki János politikai államtitkárt, s ezért a minisztérium vezetésével is megromlott a viszonya.

A közigazgatási államtitkár posztjára Lányi szerint több jelölt van, többek között Szendrei László, a minisztérium jogi főosztályvezetője, és Póda Jenő, a miniszterelnöki kabinetiroda biztonságpolitikai főtanácsadója. Természetesen a jelölés a miniszter feladata, a bizottság csak meghallgatja a jelöltet - tette hozzá a honvédelmi bizottság elnöke.

Lányi Zsolt megjegyezte: Wachsler Tamás nem a Fidesz tagja, és már kinevezésekor sem volt az. Tehát a lemondásban nem volt szerepe annak, hogy a minisztérium vezetése az államtitkár miatt nem lehetett ,,tisztán" kisgazda.

Wachsler Tamás egyelőre nem nyilatkozik a sajtónak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!