Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szili kabinetfőnöke lehet a főegyházügyér

2006.05.26. 14:23
Az Index információi szerint várhatóan Wéber Attila, az országgyűlés elnökének kabinetfőnöke veszi majd át a kormány és az egyházak kapcsolatát koordináló posztot. A hírek szerint a kancelláriából ismét átkerül majd az egyházügy az oktatási-kulturális tárcához, és az eddigi címzetes államtitkárság 25 fős létszámát is jelentősen redukálni fogják.

Úgy tudjuk, a Gyurcsány-kormányban az egyházügy képviselete a négy évvel korábbihoz hasonlóan ismét kikerül majd a Miniszterelnöki Hivatalból, ahol 2003 óta Gulyás Kálmán címzetes államtitkári rangban vezette az egyházi kapcsolatokért felelős hivatalt.

Templomépítésért lobbizott

Információink szerint a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat egykori vezetőjét azért érték kritikák a kormányoldalon, mert az utóbbi időben egyetlen fontos vagy kevésbé fontos kérdésben sem tudott önállóan lépni, kompromisszumkészségét pedig többen simulékony magatartásként értékelték. Meglepetést keltett például, hogy Gulyás nemrégiben új katolikus templomok építésének állami támogatásáért lobbizott, holott az elmúlt napokban, egy baranyai kistemplom összedőlését követően kiderült, az egyház jelenlegi ingatlanjainak hasznosítását sem mindenütt tudja megoldani. Úgy tudjuk, hogy kormányzati körökben a 25 fős hivatali létszámot is sokallják, és a tervek szerint akár a felére is lecsökkentenék az alkalmazottak számát.

Vizitált Vatikánban

Forrásaink szerint a posztra Hiller minisztériumában Wéber Attila, Szili Katalin kabinetfőnöke a legesélyesebb. Az 51 éves jogász, szociológus és politológus valaha a Ferge Zsuzsa nevével fémjelzett Népfront társadalompolitikai tanácsában kezdett politizálni, de már 1990-től szakértőként, elnöki tanácsadóként, elnöki kabinetfőnökként a parlamentben dolgozott. Az elmúlt ciklusban több alkalommal járt a Vatikánban, ahol II. János Pál és XVI. Benedek pápával, illetve más magas rangú egyházi vezetőkkel találkozott. Wéber az Index kérdésére elmondta, valóban hallott arról, hogy neve szóba került a poszttal kapcsolatban, de erről egyelőre nem kíván nyilatkozni.