Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Gyurcsány: Orbán Viktor nem ég és föld ura

2007.03.05. 12:26
A miniszterelnök interjút adott a konzervatív Weltnek. "Aki egy hegyet akar meghódítani, annak előbb szenvednie kell" - idézte cikke címében a német napilap hétfőn Gyurcsány Ferencet, aki szerint ha Orbán vissza is vonulna, bábjain keresztül tovább irányítaná a jobboldalt.

A Welt, a német konzervatív napilap interjút közölt hétfőn a magyar miniszterelnökkel. Gyurcsány a rendkívül kemény takarékossági programról azt mondta, reméli, hogy "az emberek látni fogják, hogy megérte a befektetés. Aki egy hegyet akar meghódítani, annak előbb szenvednie kell, és az eredmény csak a végén vehető észre. Ha az ember félúton visszafordul, minden hiábavaló volt. Ha sikeresek vagyunk, az emberek saját befektetésüket nem felejtik el ugyan, de azt másképp fogják értékelni."

A kérdésre, hogy az elmúlt hónapokban gondolt-e a lemondásra, a kormányfő a következő szavakkal válaszolt: "Nem, soha, egyetlen másodpercig sem." Gyurcsány Ferenc meglehetősen erős támogatásként értékelte, hogy a szavazatok 89 százalékával választották meg az MSZP elnökévé. Mindez - mint utalt rá - azt is jelenti, hogy a pártban tudomásul vették: ennek a rendkívül nehéz politikának nincs alternatívája. "Van sok vita a pártban, de ennek ellenére az MSZP azon a véleményen van, hogy rendben, csináljuk tovább".

A másik fél iránti megértés

A Welt emlékeztette a miniszterelnököt arra: a köztársasági elnök az őszi események következményeként az ország megosztottságára panaszkodott. A lap arról kérdezte a magyar kormányfőt, mit kíván tenni e megosztottság ellen. Gyurcsány Ferenc válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a közelmúltban cikket írt a Népszabadságnak, amelyben "sok megértést mutatott a másik fél iránt", bár ezért még a mellette állók is bírálták. "Úgy gondolom, hogy ezt a megosztottságot egy híddal tudjuk leküzdeni. A híd alappillérei az önbírálat, valamint a másik fél iránti megértés lehetnek. A magam részéről igyekszem építeni ezeket az oszlopokat, de a másik fél részéről kevés készséget látok erre. Mindazonáltal folytatom tovább" - hangoztatta a miniszterelnök.

A kormányfő elismerte, hogy az elhatározott reformok rendkívül fájdalmas terheket jelentenek az emberek számára. A jövedelmek és a fogyasztás is csökkennek majd ebben az évben, de a költségvetés nem enged más alternatívát, és azok az engedmények, amelyeket a kormány mégis megtehetett, a szakértők tanácsai ellenére történtek. Ezen engedmények sorában említette, hogy, hogy a nyugdíjak nem csökkennek, a családtámogatás az inflációnak megfelelően emelkedik, továbbá, hogy a költségvetésből a felsőoktatásra fordítandó eszközök is növekednek. "Ennél több nem lehetséges" - jelentette ki a miniszterelnök, aki az egészségügy kapcsán is "kellemetlen reformokról" beszélt, ugyanakkor kijelentette, hogy nem lesznek olyan további döntések, amelyek a betegeket közvetlenül érintenék. Reményét fejezte ki, hogy a biztosítási rendszer átalakítása pozitív hatással lesz.

Bábok a jobboldalon

A reformok keménysége kapcsán a szocialisták felelősségét, és ezzel összefüggésben az őszödi "hazugság-beszéd" célját firtató kérdésre, Gyurcsány azt válaszolta, hogy "a hazugság-beszéd tulajdonképpen igazság-beszéd volt". "Csak arról beszéltem, hogy hogy a kilencvenes évek óta nem mondjuk meg az igazat. De nem a részletekről, nem a költségvetésről, hanem az egész lényegéről. Olyan illúziót keltettünk, hogy kemény erőfeszítés nélkül lehetséges az előrelépés. Orbán Viktor, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc - 1998 és 2006 között egyikünk sem hajtott végre reformokat. A beszéd célja annak hangsúlyozása volt, hogy így nem folytathatjuk tovább. Ez egy személyes és szenvedélyes monológ volt párton belüli barátaim számára, és természetes, hogy mindez teljesen másként cseng, ha egyoldalúan magyarázzák a nyilvánosság előtt."

Gyurcsány Ferenc elutasította az egyes politológusokra hivatkozó német újság felvetését, hogy a társadalom mély megosztottsága csak akkor szüntethető meg, ha mind Orbán Viktor, mind ő maga kivonul a politikából. Szavai szerint ezt megtehette volna a szocialista párt kongresszusán, ha a párt úgy döntött volna. "Mindez Orbán úr értelmezése, neki azonban tudomásul kell vennie, hogy ő maga - bár szívesen venné - nem élet és halál, nem ég és föld ura. Még ha ő vissza is vonulna, vajon ki vezetné tovább a politikai jobboldalt?" - tette fel a kérdést a Gyurcsány az interjút készítő újságírónak, meg is válaszolva azt: "Politikai bábfigurák, akik az ő megbízásából cselekszenek".

Legutóbb a londoni Times közölt Gyurcsány Ferenccel nagy interjút, akkor a reformok iránti elkötelezettségéről, a Fideszben tapasztalható antiszemita tendenciákról, Dobrev Klára zsidó származásáról és saját jövőbeni bukásáról beszélt.