Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Miért maradt Gergényi a helyén?

2006.11.13. 19:07
Miért előzte az SZDSZ balról az MSZP-t? Milyen viszonyban van Kuncze Gergényivel? Háttéralku áll Gergényi maradása mögött? Petréteinek volt beleszólása Gergényi sorsába? A hivatalos okokat nem tudni, találgatások viszont vannak.

„Valószínűleg így [a nyugdíjba vonulás bejelentésével] akart a legmagasabb szintről is megerősítést, támogatást kapni” – mondta két, egymástól független kormányzati forrásunk arra a kérdésre, miért jelentette be Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány távozási szándékát, és miért marad mégis a helyén. "Emberi, érzelmi dolgok állnak a háttérben" - mondta egyikük.

Nem tudnak háttéralkuról

Egy biztos, a főkapitány hivatalosan soha nem árulta el, miért akar nyugdíjba menni az év végén, és most sem nyilatkozott arról, hogyhogy hivatalában marad. Sokan háttéralkut sejtenek a mostani megállapodás mögött, de kormányzati forrásaink nem tudnak olyan megállapodásról, amely szerint Gergényi az elmúlt hetek vitatott rendőri intézkedéseinek a kivizsgáláságig maradhatna, és csak utána menesztenék.

A vasprefektus legharcosabb marasztalói az SZDSZ sorai közt voltak. Kuncze Gábor pártelnök és Demszky Gábor budapesti főpolgármester is szándéka megváltoztatására kérte a főkapitányt, Demszky még a miniszterelnöknek is írt levelet Gergényi „megmentése” érdekében.

Teóriák

Különféle teóriák vannak forgalomban arról, hogy a szabad demokraták miért előzték balról az MSZP-t, amikor ilyen határozottan kiálltak Gergényi mellett. Van olyan vélekedés, miszerint az SZDSZ-es nyilatkozatdömping azzal függ össze, hogy a párt támogatói nyugalmat akarnak Budapesten, Gergényi távozásával pedig a szimpatizánsok nem látnák azt az erős kezet, amely szükség esetén parancsot mer adni egy akár nagyobb tömeg feloszlatására is.

Szabad demokrata forrásaink szerint Kuncze - később vitát kiváltó - szerdai közleményét Magyar Bálint ötlete alapján Sándor Klára ügyvivő szövegezte meg. Úgy tudjuk, Kuncze Gábor Gergényi-pártisága nem új keletű: belügyminiszterként Gergényi volt a kedvenc rendőre, meg nem erősített forrásaink szerint a volt belügyér rendszeresen magánemberként is összejárt a regnáló budapesti főkapitánnyal.

Nem mindenki akart

Másik oldalról viszont az is elmondható, hogy az emberi jogokra korábban mindig kényesen odafigyelő SZDSZ-ben most is akadtak olyanok, akik nem nézték szép szemmel a brutális rendőri fellépés egyik vélhető irányítója melletti kardoskodást.

Egyik informátorunk szerint a szocialisták szabadultak volna Gergényitől, de az SZDSZ-nek a főpolgármester-helyettesek megválasztása előtt jelentős a zsarolási potenciálja, így a főrendőr maradására tudták volna késztetni koalíciós társukat.

Az MSZP egyik név nélküliséget kérő prominense az Indexnek azt mondta, a kormányfő azért nem fogadta el Gergényi nyugdíjba vonulási kérelmét, mert Gergényi az egyetlen, aki tudott valamit kezdeni az elmúlt hetek helyzetével, „megteremtette a biztonságot”.

Petrétei csak asszisztált

Az Index úgy tudja, az igazságügyi és rendészeti tárca irányítójának nem osztottak lapot Gergényi jövőjének eldöntésében, a valódi döntés Gyurcsány kezében volt.