Judit
3 °C
7 °C

Rekordbevétel ellenére megszorítások Budaörsön

2007.02.22. 16:24
Miközben Budaörs tavalyi bevételei ismét rekordokat döntöttek, a képviselő-testület jobboldali többsége 3-7 százalékos "fűnyíróelvű" megszorításokról és a fejlesztések leállításáról döntött. A költségvetési rendeletet így a polgármester nem volt hajlandó megszavazni - számol be a fejleményekről a Localinfo Önkormányzati Hírügynökség. A Fidesz az Indexnek azt állítja viszont, hogy támogatják a beruházásokat, de a kockázatos hiteleket és a bizonytalan ingatlaneladási bevételeket húzták ki a költségvetésből.

A 2002-es szintre szorította vissza a kétfős jobboldali képviselőtestületi többség Budaörs működését, miközben a bevételek 2002 óta 45 százalékkal növekedtek - tudta meg a Localinfo Wittinghoff Tamástól. A várost tizenhetedik éve vezető szabad demokrata polgármester hozzátette: 2006-ban 800 millió forint nem várt plusz bevétele keletkezett a városnak iparűzési adóból.

Csak négy városban jobbak a bevételi mutatók

Az egy évvel korábbihoz képest 25 százalékkal növekedett az ebből az adónemből befolyt összeg, amelynél többet csupán Budapest, Győr, Székesfehérvár és Debrecen tud felmutatni az országban. Talán egyetlen olyan város sincs Magyarországon - tette hozzá Wittinghoff Tamás -, ahol 2 milliárd forintot át tudnának csoportosítani működési bevételből beruházásra. Minden feltétel adott tehát ahhoz, hogy a közcélú fejlesztések az elmúlt évekhez hasonló ütemben folytatódjanak.

A polgármester aggodalmának, és végtelen szomorúságának adott hangot amiatt, hogy egy töretlen fejlődésű városban - gyakorlatilag politikai szűklátókörűségből - válságköltségvetést alkot a jobboldali többség. Elmondása szerint az elfogadott feltételek mellett néhány hónapon belül pótköltségvetés elfogadására kényszerül a város.

Felére csökkennek a fejlesztési források

"Az elfogadott rendelet ötven százalékkal csökkentette a fejlesztésekre szánt forrásokat, lerontja a városi szolgáltatások színvonalát, valamint nulla forint új fejlesztési célú hitel felvételét irányozza elő, a távoli jövőbe halasztva ezzel számtalan út, járda, valamint az új iskola, óvoda és bölcsőde megépítését" - mondta Wittinghoff. "Ráadásul azzal, hogy a tervezésre szánt költségeket is ötven százalékkal visszaszorították, Budaörs gyakorlatilag lemond az európai uniós forrásokról, hisz meglévő tervek nélkül lehetetlen pályázni az uniós milliárdokra" - tette hozzá.

A költségvetés átrendezéséről - tudatta végezetül a polgármester - sem hatástanulmányok, sem egyeztetések nem történtek, emiatt is döntött úgy, hogy az MSZP és az SZDSZ frakcióhoz hasonlóan ő sem szavazza meg a megkurtított költségvetési rendeletet, amely így 13 igen, és 11 nem szavazatot kapott.

A Fidesz támogatja a beruházásokat

Nagy Tamás, a Fidesz budaörsi frakcióvezetője szerint pártja igenis támogatja a beruházásokat, így például jóváhagyták a helyi sportcsarnok építését, amely összesen 3 milliárd forintba kerül, és amelynek több évre elhúzódó beruházása idén 800 millióba kerül.

A jobboldali többség azt nem tudta támogatni - magyarázta Nagy -, hogy bizonytalan kimenetelű ingatlaneladásokat tervezzen be az önkormányzat a költségvetésbe, méghozzá mintegy egymilliárd forint értékben. A fideszesek a KDNP-vel és a helyi vállalkozók képviseletével közösen így az ingatlaneladásokból 300 milliós tételt húzott ki. Ezen kívül nem hagyták jóvá azt sem, hogy Budaörs eladósodottsága megközelítse az ötmilliárd forintot, így nem egyeztek bele egy 900 milliós hitelfelvételbe sem.

Tavaly a szocialisták javasoltak költségcsökkentést

Nagy szerint tavalyról így is tovább tudnak görgetni egy hitelt, amelynek összege 700 millió forint, és amelyet még nem használt fel az önkormányzat. Ha viszont az áprilisi zárszámadáskor kiderül, hogy tavalyról további pénzmaradvány lesz, akkor a Fidesz kész a költségvetés felülvizsgálatára - magyarázta a frakcióvezető.

Nagy elmondta azt is, hogy a kiadáscsökkentésben 7 százalékos spróolást határoztak el a polgármesteri hivatal esetében, és 3 százalékos költségcsökkentést az önkormányzati intézményeknél. Eredetileg a szocialisták és a hivatal egyes részlegei 5-5 százalékos megszorítást javasoltak - tette hozzá a jobboldali várospolitikus. Így a Fidesz elképzelései nagyságrendileg nem különböztek a Városházát irányító koalíció terveitől, csak az arányok módosultak.

A Fidesz igyekezett minden érintettel, így a polgármesteri hivatal pénzügyi irodájával és az intézményekkel is konzultálni, ezek után több kérdésben is engedtek álláspontjukból - hangsúlyozta Nagy Tamás, aki szerint kockázatos hitelfelvétellel és bizonytalan ingatlaneladásokkal nem akarták az önkormányzat gazdálkodását veszélybe sodorni, ezért fogadták el a 14 helyett nagyjából csak 13 milliárdra rúgó büdzsét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?