Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Wittner Mária külön ünnepelné 56-ot

2006.08.08. 08:26
Orbán Viktor ígérete és a köztársasági elnök kérése ellenére sem hajlandó közösen ünnepelni az állami vezetőkkel az 56-os forradalom ötvenedik évfordulóját Wittner Mária, egykori forradalmár - írja a Népszabadság. A Fidesz-frakció tagja szerint "aki részt vesz a központi ünnepségen, az megtagadja '56 szellemiségét".

"Ezzel a kormánnyal mi nem ünnepelhetünk. Az általuk megrendelt emlékmű nem október 23-ának, hanem a november 4-ei megszállásnak állít emléket" - mondta a Népszabadságnak Wittner Mária, fideszes képviselő.

Az egykori 56-os halálraítélt kijelentette: a forradalom kapcsán ő elsősorban 56-os és nem párttag. Wittner Mária, aki a Fidesz országos listájának ötödik helyéről szerzett képviselői helyet, néhány 56-os szervezetet külön megemlékezésre szólít fel.

"Orbán ígérete egy dolog"

Ezzel hiábavaló lehet Göncz Árpád, Sólyom László és Kosáry Domokos közös felhívása, hogy az 1956-os szervezetek együtt ünnepeljék a forradalom ötvenedik évfordulóját.

Wittner Mária ezzel kapcsolatban azt mondta: "minket ez nem érdekel. Nyilatkozatot fogunk közzétenni arról, hogy aki részt vesz a központi ünnepségen, az megtagadja '56 szellemiségét".


Wittner Mária beszédet mond a szovjet csapatok kivonulásának 15. évfordulóján a budapesti Szabadság téren

A Népszabadság megjegyezte, Orbán Viktor írásban tett ígéretet Kosáry Domokosnak, a Magyar Tudományos Akadémia nagy tekintélyű egykori elnökének, hogy részt vesz az ötvenedik évforduló tiszteletére rendezendő állami ünnepen, ahová a világ számos vezető politikusát is várják.

"Orbán ígérete egy dolog, és egy dolog a miénk. Mi másképp gondolkodunk, mint ő. Egyébként pedig ötvenhatos vagyok, nem pedig a Fidesz, egy párt tagja. Hogy ők kivel ünnepelnek, az az ő dolguk. Október 23-ára pedig máris öt programom van, ebbe amúgy sem fér bele, hogy odaálljak Gyurcsányék mellé" - válaszolta Wittner Mária.

"Egy szólista elképzelése"

"Ha ,56-al kapcsolatban autentikus véleményt keresünk a pártban, akkor Wittner Mária például autentikus vélemény" - mondta az MTV Napkelte című műsorában Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki arra nem tudott válaszolni, adott esetben a köztársasági elnök kérésével szemben külön ünnepelnének-e. Navracsics azt mondta: a Fidesz demokratikus párt, ezért meg fogják vitatni, milyen álláspontot foglaljanak el ebben a kérdésben.

Mint a Népszabadság írja, Boross Péter volt miniszterelnök szerint, aki egy sor 1956-os szervezetet is képvisel, Wittner szándéka a külön ünneplésre "egy politikai következményeket felmérni nem tudó szólista elképzelése".

Mécs Imrét, aki szintén egykori '56-os halálraítélt, jelenleg az MSZP-frakció tagja, elszomorítja a kezdeményezés. Szerinte az esetleges külön ünnep hihetetlen károkat okozna az országnak.

Kosáry Domokos, az emlékév kuratóriumának elnöke a lapnak azt mondta: "a nemzet érdeke a kormány összetételétől független ünnep. A megosztottság rosszat tesz az országnak, ezért arra kérem Wittner Máriát, gondolja át még egyszer, mit cselekszik".