Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

A Wall Street Journal kiáll a Terror Háza mellett

2003.02.04. 12:12
A konzervatív amerikai The Wall Street Journal európai kiadása (WSJE) kedden vezércikkben foglalkozott a budapesti Terror Házával és azt ajánlotta a magyar politikai erőknek, hogy hagyják külső befolyástól mentesen működni a múzeumot, mert egész Európának nagy szüksége van rá.
Az írás megfogalmazása szerint "amióta a volt kommunisták visszavették a hatalmat tavaly tavasszal, a magyarokat megosztja a tavaly februárban az előző, kommunistaellenes kormány által megnyitott Terror Házának sorsa". Ennek magyarázata szerinte, hogy "Magyarország új kormányzói nincsenek elragadtatva attól, hogy a múzeum ilyen világos párhuzamot von a két önkényuralmi rendszer között; elvégre a kelet-európai kommunisták népszerűségüket nagyrészt abból merítették, hogy a második világháború alatt szembeszegültek a nácizmussal".

'Szégyen a hadakozás"

A WSJE véleménye: "A Terror Háza körüli megosztó, politikailag fűtött hadakozás szégyen. A múzeum egyedülálló kísérlet arra, hogy szembenézzenek a XX. századi Közép-Európa iszonyataival. Miként Dél-Afrikában és Németországban, a közelmúlt eseményeit a lehető legtisztábban kell felidézni ahoz, hogy, mint Freud mondhatta volna, ezek az országok végül felejthessenek. A kiállítás modern, hatásos és a mi szemünkben tisztességes. Nem csoda, hogy a Terror Háza csakhamar a legnépszerűbb múzeum lett Magyarországon. Más országok is mintaként tanulmányozzák".

Hitelesnek kell lennie

Az amerikai lap Medgyessy Péter miniszterelnök javára írta, hogy más ellenzőktől eltérően ő meg is nézte a múzeumot és nagyrészt visszaállította azt az állami támogatást, amit koalíciós partnerei a költségvetési vita során elvontak tőle. A WSJE végkövetkeztetése, hogy a Terror Házának továbbra is élnie és hatnia kell és főleg hitelesnek lenni. Azt ajánlja, hogy tekintélyes történészekből álló kuratórium hitelesítse a kiállítási tárgyakat, a szembenálló politikai erők pedig ne szóljanak bele a múzeum vezetésébe. A fasizmus és a kommunizmus bűntetteit dokumentáló múzeum lényeges nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára, fejezte be vezércikkét az amerikai WSJE.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek