Benedek
-5 °C
5 °C

Nem fejezik be időben az 56-os emlékművet?

2006.10.18. 14:17
Az i-Ypszilon csoport rozsdás oszlopokból és krómozott ékből álló emlékműve elkészülhet 23-ára, vélik a munkások, az egyik alkotó szerint azonban lehet, hogy csak az ünnep után lesz igazán fényes a művük.

"A burkolás és a lámpaszerelés van még hátra" - mondta az 56-os emlékmű tövében az egyik tervező, György Kata. A képzőművész szerint nagyon kevés idő állt a rendelkezésükre, hiszen a pályázatot tavaly februárban írták ki, a nyertes művészcsoporttal pedig áprilisban kötöttek szerződést.


Horváth Csaba és a polírozók

"A munkát tulajdonképpen csak május végén kezdhettük el" - magyarázta az i-Ypszilon csoport másik tagja, Horváth Csaba, hogy miért zajlanak munkálatok még négy nappal az átadás előtt is. Körbesétálva a helyszínen megállapítottuk, hogy az emlékmű már kész, azaz állnak az egyre magasodó, rozsdás oszlopok, amelyek egy nagy fényes ékbe sűrűsödnek össze.

Jelenleg az emlékű melletti részeket kövezik azokon a részeken, ahol a daru állt. Most szerelik a világítást is. Mint megtudtuk, szerdán lett volna egy műszaki átadás, amit aztán péntekre tettek át. Horváth Csaba szerint egyetlen dologgal csúszhatnak ki a határidőből, mégpedig az ék polírozásával. A tervek szerint a krómozott ék teljes felületében fényes lenne, de ha nem lesz elég az idő, akkor a rozsdás oszlopok irányába eső szakaszt az átadás után polírozzák fel.

A munkások egyébként optimistábbak voltak, szerintük már nem kell visszajönniük a jövő héten, péntekre befejeznek mindent. Egyikük megemlítette, hogy az emlékmű tereprendezése miatt elbontottak egy régi szökőkutat. György Kata szerint a romos, gazzal benőtt teknőt a környék rendezése miatt számolták fel, ugyanis füvesítették a környéket, és leaszfaltozták a körben futó gyalogutat. Eredetileg padokat is elhelyeztek volna, de az idő rövidsége miatt bonyolultabb tereprendezési munkákra már nem volt lehetőség.

"Mindkét emlékmű (Felvonulási tér, Műegyetem) műszaki átadása meglesz október 20-án, az előbbi 10, az utóbbi 14 órakor, és ez megfelel a szerződésben foglaltaknak" - mondták el érdeklődésünkre a Kormányszóvivői Irodán. Egy másik forrásunk szerint azonban a Felvonulási téren lévő emlékmű környezete (füvesítés, padok elhelyezése, stb.) nem biztos, hogy teljesen elkészül hétfőre.

Az emlékműről
Az emlékmű a Városliget és a volt felvonulási tér határán, a Városligeti fasor meghosszabbított középtengelyében épül. A kijelölt terület egy 40 m sugarú félkör, amelynek teljes átmérője az egykori felvonulási tér burkolatának park felőli határvonalára esik. Ez a félkör alakú, 23x23 cm-es kockakővel burkolt tér, a Városliget felé lépcsőnyit lesüllyesztett. Területén, ék alakba rendeződő vasoszlopok tömeget formálnak. Az ék éle, az emlékmű csúcsa, kilépve a lesüllyesztett térből, felhasítja, "felgyűri" a felvonulási útvonal burkolatát. Forrás