Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Zalai falvak harca a kormányülésért

2003.05.07. 07:29
A kehidakustányi polgármester levélben fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz azt kérve, hogy az eredeti tervekkel ellentétben ne Söjtörön, hanem saját településén tartsák meg a Deák Ferenc születésének kétszázadik évfordulójára rendezett kormányülést - írja a szerdai Népszabadság. A haza bölcse Söjtörön született, ám néhány nap múlva Kehidára került, ahol aztán több évtizeden keresztül élt.
A 2003. október 17-i kormányülést a Zala megyei Söjtörön tartanák - ezt Medgyessy Péter miniszterelnök egy hónappal korábban jelentette be. Erre a napra esik Deák Ferenc születésének 200. évfordulója.

A szintén zalai Kehidakustány polgármestere a Népszabadság értesülése szerint azt szeretné elérni, hogy a miniszterek a jeles napon az ő településén beszéljék meg az ország dolgait. A Miniszterelnöki Hivatalhoz küldött levelében ezt azzal indokolja, hogy a haza bölcse életének csupán első néhány napját töltötte Söjtörön, míg kehidai kúriájában több évtizedig élt.

A Népszabadságban megszólaltatott söjtöri polgármester sértőnek tartja a kehidakustányi kezdeményezést. A lap emlékeztet rá: a Deák-kúria felújítása egyik településen sem kezdődött még el. Kehidakustányban néhány hónappal ezelőtt Orbán Viktor volt miniszterelnök adta át a termálfürdőt. A település polgármestere most azt szeretné, ha a kihelyezett kormányüléstől függetlenül az őszre várhatóan felújított Deák-kúriát Medgyessy Péter avatná fel.