Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Párttársát perli be a volt zalai MSZP-alelnök

2004.02.26. 17:15
Polgári pert kezdeményezett párttársa ellen Horváth István, a zalai szocialisták nemrég lemondott alelnöke, mert amikor kezdeményezte a megyei frakcióvezető leváltását, Varga László becsületsértő kijelentésekkel illette. Horváth korábban becsületsértésért indított eljárást Varga ellen, de végül pártnyomásra visszavonta feljelentését.
A megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője, Varga László országgyűlési képviselő ellen indít polgári pert Horváth István, a szocialisták nemrég lemondott zalai alelnöke, jó hírnevének megsértése címén, erősítette meg a távirati iroda értesülését a volt alelnök.

Horváth lemondatta volna Vargát

"A tavaly júliusi, megyei frakcióülésünk tárgyalta azt a beadványomat, amelyben Varga László frakcióvezető lemondását, vagy párttanács általi visszahívását indítványoztam, mert a közgyűlési képviselőcsoportunk működését és irányítását rossznak ítéltem. Reagálásában feljelentgetőhöz hasonlított, akinek lépései miatt kést érez a hátában" - közölte Horváth István.

Állítása szerint akkor és később is "más becsületsértőnek minősíthető kifejezésekkel" illette őt Varga László, ami miatt előbb büntetőfeljelentést kezdeményezett, de a vezetőséggel történt megbeszélés után, mielőtt az eset a parlamenti mentelmi bizottság elé került volna, visszavonta.

"A perhez ragaszkodom"

A mentelmi jogot már nem érintő polgári per indításához most viszont ragaszkodik a volt alelnök. "A sértegetések után felajánlottam a frakcióvezetőnek: ha a tagok jelenlétében elnézést kér, az egészet elfelejtem. Nem tette, így a jövő héten jó hírnév megsértése miatt nyújtok be keresetet a megyei bírósághoz, mert a sértő mondatok tizenegy ember előtt hangzottak el és a vezetőségtől sem kaptam védelmet. Ezért is mondtam le" - jelentette ki Horváth István.

Súlyos aránytévesztés

Varga László "igen sajnálatosnak és súlyos aránytévesztésnek" tartja, hogy egy párt zárt frakcióvitáján elhangzottakat nem politikai, hanem jogi kérdésként kezeli valaki. "Annál is inkább, mert nem bántottam meg a volt alelnököt: érveimet és megérzéseimet közöltem, miközben méltattam az ő képességeit is, [...] az ülésen éppen általa készített magnófelvétel talán igazolja ezt; amúgy meg állok a per elébe" - mondta a szocialisták megyegyűlési frakcióvezetője.

Pártszerütlen magatartás

Az MSZP zalai területi szövetségének egy hónapja lemondott, és a március 7-i küldöttgyűlésig ügyvezetőként működő elnöke, és egyben országgyűlési képviselő szerint a volt alelnök, Horváth István "ezzel a megoldással jócskán kimeríti a pártszerűtlenség fogalmát". "Heves, de nem durva vita volt a júliusi frakcióülésen; ha bármikor kifogás merül fel bárki hangneme ellen, azt a párt eljárási rendjében szabályozott módon és nem a bíróságon kell elrendezni" - fogalmazott Balogh Miklós.