Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Zámbó Jimmy özvegyén kiakadt saját koalíciója

2006.09.11. 17:21
"Az Index szégyellje magát, ha az Élőlánc és a Budapest Társaság fővárosi programja helyett csak az érdekli, hogy Csepelen Zámbó Edit indul a szervezet színeiben" - dorongolta le lapunkat Lányi András, az Élőlánc vezetője. Információink szerint a jelölés keltette sajtóvisszhang nyomán a szervezet fővárosi irányító már inkább visszaléptetné Jimmy özvegyét.

Még nem vált hivatalos jelöltté a főváros XXI. kerületében a Budapest Társaság egyetlen jelöltje sem, de a szervezet vezetése máris egyikőjük visszaléptetését szeretné elérni. Az Index információi szerint a Budapest Társaság csepeli szervezőjét "raportra hívta" Lányi András, a társasággal közösen induló Élőlánc Magyarországért elnökségének tagja, hogy kérdőre vonja, miként került Zámbó Jimmy özvegye a szervezet csepeli önkormányzati egyéni jelöltjei közé. Az egykori popsztár családjának újabb politikai próbálkozására a Hírszerző figyelt fel.

Szervezeti konglomerátum

A tavaszi országgyűlési választáson a zöldpolitikát megjeleníteni kívánó Élőlánc nagyot bukott, de a Lányi András filmrendező-közíró nevével fémjelzett szervezet nem adta fel. Az alternatív politikai csoport az októberi önkormányzati választáson az egykor Demján Sándor védőszárnyai alatt létrejött Budapest Társasággal közösködve méretteti meg ismét magát. A kis koalíció azonban Budapesten sem tudott mindenütt saját jelölteket állítani, ezért kerületi érdekeltségű szervezetekkel is megállapodást kötöttek. Csepelen a helyzetet tovább bonyolította, hogy a partnerként kiszemelt Csepelért Egyesület "fantomszervezet" maradt, mert nem sikerült időre bejegyeztetni. Ezért egy újabb szervezetet, a Nők Magyarországért Egyesületet is bevontak a szervezkedésbe. A 17 választókerületből 15-ben sikerült budapesttársaságos jelöltet állítani, közülük 6-an a nőszervezet jelöltjei, a többiek a Csepelért Egyesület emberi közül kerületek ki.

Edit asszony saját jogon

Zámbó Jimmy özvegyét, Zámbó Editet a Nők Magyarországért Egyesület jelölte a csepeli 10. választókerületben egyéni jelöltként. A nőszervezetet Vágó Imréné egykori csepeli rendőrkapitány szervezi. Vágónéról már Jimmy halála után közismertté vált, hogy a Zámbó-család közeli barátja. Az Index kérdésére Vágóné azt mondta, hogy a jelölésnek semmi köze a barátságokhoz, "az csak egy dolog". A döntő az volt, hogy mindketten a szervezet tagjai voltak, jelentette ki a volt rendőrkapitány, aki az énekes halálának vizsgálata után távozott posztjáról. Szerinte érthetetlen, hogy miért kelt megrökönyödést Zámbó Edit indulása, hiszen attól, hogy valakinek a férje művész volt, közismert ember, saját magának is lehetnek önálló gondolatai, megpróbálkozhat a politikával". Zámbó Edit egyelőre nem kívánt nyilatkozni indítékairól. Vágóné szerint egyébként nem sok közük van Lányiékhoz, mert szervezete a Weszelovszky Zoltán által irányított Budapest Társasággal kötött koalíciót, és annak programját támogatja.

Szűk érdeklődés

Lányi András viszont ideges lett, miután Zámbóné indítása felől érdeklődtünk nála. "Az Index szégyellje magát, ha az Élőlánc és a Budapest Társaság fővárosi programja helyett csak az érdekli, hogy Csepelen Zámbó Edit indul - szidta le lapunkat az Élőlánc vezetője felhánytorgatva, hogy az Index eddig számos akciójukról, például a "Demszky-pótlóról" nem tudósított. Lányi annyit elárult azonban, hogy neki személy szerint nem tetszik, hogy Jimmy özvegye jelöltjükként indul, de mint mondta, a "bázis-demokrácia szabályait betartva" ő formai kifogást nem tud emelni.

Helyi szponzor

"Nem gondoltam volna, hogy ekkora felfordulást okoz majd a Zámbóné jelölése" - mondta Horváth László, önkormányzati képviselő a négy hónap után is bejegyzetlenül maradt Csepelért Egyesület főszervezője. Horváth elmondta, hogy ők alapos csepeli programjuk révén léptek együttműködésre az Élőlánc/Budapest Társaság formációval, de aztán a káderhiány miatt Vágóné vállalta helyi ismert emberek bevonását. Zámbóné is ilyen, közismert szponzora a kerületi könnyűzenei eseményeknek. Ennek ellenére úgy érzi - mondta Horváth az Indexnek, hogy Lányiék nem tartják jó ötletnek az indítását, hétfő este a személye miatt tárgyalásra is hívták.

A Zámbó-körzet

Zámbó Jimmy már énekesi karrierjére alapozva maga is belevágott a politikába. Nem járt sikerrel. Először az 1994-es országgyűlési választáson kapott átlag alatti szavazatot a Pozsgay Imre vezette Nemzeti Demokraták soraiban. Néhány hónappal később viszont már a Fidesz jelöltjeként indult az önkormányzati képviselőségért ugyanabban a csepeli egyéni választókörben, amelyben most özvegye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!