Jolán
2 °C
4 °C

Újabb kilenc zámolyi roma kapott menedékjogot

2002.01.03. 11:47
A francia menekültügyi hivatal (OFPRA) a korábban elutasított négy zámolyi roma közül háromnak fellebbezés után megadta a menedékjogot. A hivatal korábban kijelentette: minden kérelemről egyedi mérlegelés alapján döntenek.
A francia menekültügyi hivatal pozitív felülvizsgálati döntése három felnőttet és a hozzájuk tartozó hat kiskorút érinti, köztük van Lakatos Melinda és három kisgyermeke is, akik idén tavasszal rövid időre visszautaztak Magyarországra. Az OFPRA határozatát szerdán vették kézhez a kérelmezők - tájékoztatta az MTI párizsi irodáját csütörtökön Krasznai József, a Strasbourgba menekült zámolyiak képviselője.

Egyedi mérlegelés alapján döntenek

A francia külügyminisztérium felügyelete alá tartozó OFPRA a 2000 nyarán Strasbourgba kivándorló zámolyi roma családok egy részének már tavaly kedvező választ adott menedékjog iránti kérelemére. A hivatal ezzel precedens értékű döntést hozott, magyar állampolgárok menedékkérelmét ugyanis eddig automatikusan elutasította az úgynevezett - megszüntető záradék - alapján, mely szerint Magyarországon tiszteletben tartják az emberi jogokat. Az OFPRA akkor leszögezte: minden kérelemről egyedi mérlegelés alapján döntenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?