Elárverezik egy roma család házát Zámolyon

2001.03.12. 11:54
Március huszadikán elárverezik Zámolyon egy 13 tagú roma család házát. Zámoly polgármestere szerint az önkormányzatnak ehhez semmi köze, a ház tulajdonosa - miután a romák nem fizették meg a teljes vételárat - kérte, hogy a bírósági végrehajtó intézkedjék. Krasznai József, a Strasbourgba távozott romák szószólója visszautazott Franciaországba.
Az orosz titkosszolgálatok és a Strasbourgba menekült romák közötti összefüggést firtató brit szaklap cikke után újabb botrány bukkant fel a zámolyi sagában: a Fejér megyei településen március huszadikán elárverezik egy 13 tagú roma család házát - erősítette meg az Indexnek a Magyar Hírlap értesülését Újvári József, a település polgármestere. Jövő kedden a Belmajor 11. alatti ház kerül kalapács alá, ahol Lakatos Piroska és élettársa, Lakatos József lakik családjával.

A polgármester szerint nincs közük az árveréshez

Piroska lánya volt az, aki nemrégiben visszatért Strasbourgban tartózkodó csoporttól, de vasárnap óta ismét csatlakozott a Franciaországba menekült zámolyiakhoz. Lakatos Piroskával 11 gyermekéből hét él közös háztartásban, amikor Melinda visszajött az unokákkal, akkor tizenhárman lakták a Belmajor utcai házat.

A polgármester jogtalanul bontatta le a romák házát
A Fejér Megyei Bíróság múlt kedden elsőfokon elutasította a Franciaországban menekültkérelmük elbírálására váró zámolyi romáknak az önkormányzatával szemben indított keresetét. A bíróság indoklása szerint a zámolyi polgármester 1997-ben ugyan szabálytalanul bontatta le a romák házait, de ezzel nem sértették meg személyiségi jogaikat. Bár valóban érte nem vagyoni kár a roma családokat, azt nem a polgármester, hanem az időjárás okozta - szól az indoklás. Mint ismert, négy éve, 1997. október 31-én Zámolyon egy viharban megrongálódott a régi cselédházban lakó romák egyik lakása. Másnap a település önkormányzata a helyi kultúrházba költöztette a házban lakó összes embert, a házat pedig - a romák állítása szerint tudtuk nélkül - a polgármester leromboltatta. A romák polgári perben annak megállapítását kérték, hogy az önkormányzat megsértette a tulajdonhoz, a szociális biztonsághoz és az emberi méltósághoz való alkotmányos jogukat, amikor kiköltöztette őket házaiból, és leromboltatta azokat. A családok fellebbeznek az elsőfokú ítélet ellen.
Roma Sajtóközpont
A polgármester hangsúlyozta: semmi közük az árveréshez, nem a községé a ház. A polgármesteri hivatalnak közzétételre megküldték az ingatlanárverési hirdetményt. Egyébként a tulajdonos örököse kérte az árverést, akitől Lakatosék eredetileg megvették volna a házat, csakhogy nem egyenlítették ki a vételárat. Lakatos Piroska azt hangoztatta, hogy néhány évvel ezelőtt életveszélyessé nyilvánították a házat. Zámoly polgármestere ezt cáfolta, és hozzátette, az épület igen elhanyagolt állapotban van, mert a lakók nem gondoskodtak az állagmegóvásról.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ)- a cigány családok szociálpolitikai kedvezményét felhasználva - építtetett Zámolyon lakásokat, de ezeket a romák nem fogadták el, így azok tavaly július 23-a óta lakatlanul és gazdátlanul állnak. A két épületben levő hat lakás eredetileg összkomfortos volt - mostanra már viszont komfort nélkülinek számít - közölte a polgármester -, mert a zámolyi romák távozása óta lakatlanok, kerítetlenek és őrizetlenek a lakások. Az önkormányzatnak viszont nincs jogcíme arra, hogy a lakások felől döntsön. A polgármester szerint volna jelentkező a lakásokra, ám egyedül az OCÖ határozhatna felőlük, ők viszont nem döntenek.

Nem kapnak több segélyt a romák

Arra a kérdésre, hogy - amint azt Krasznai József, a strasbourgi romák szószólója állította - ígértek-e másfélmillió forintot a Franciaországból visszatérő négytagú családnak a lakásgond megoldására, a polgármester azt válaszolta, eszük ágában sincs ennyi pénzt adni nekik.

Újvári József hangsúlyozta: a Strasbourgba távozó romák januárban még visszamenőlegesen felvették a korábban megállapított szociális segélyeket, más pénzre nem számíthatnak az önkormányzattól. Miután egy évre szólóan állapítja meg a szociális bizottság a támogatást, ez idő lejártával - hiszen a romák külföldre távoztak - e jogosultságuk is megszűnt.