Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

A 'Zámoly-akció'

2001.03.18. 22:13
A Jane's Intelligence Digest továbbra is kitart amellett, hogy a zámolyi romák kivándorlásának esetleges orosz titkosszolgálati támogatásáról közölt információi hitelesek. A brit lap főszerkesztője cáfolta, hogy értesüléseik magyar forrásból származnának, és felháborítónak nevezte azt a feltételezést, hogy azok megszellőztetéséért a magyar titkosszolgálatok bármiféle anyagi juttatásban részesítették volna a lapot.
Alex Standish, a Jane's Intelligence Digest című biztonságpolitikai folyóirat főszerkesztője teljes felelősséget vállal a lapjában a zámolyi romák kapcsán megjelent információknak - derült ki az M1 A Hét című műsorának interjújából, amelyet brit lap első emberével készített. Standish, bár a lap informátorát nem adta ki, annyit határozottan kijelentett, hogy az értesüléseik nem a magyar titkosszolgálatoktól származtak. A főszerkesztő emellett felháborítónak tartotta azt a feltételezést, amelyet a romák kivándorlását szervező Krasznai József vetett fel egyik nyilatkozatában, miszerint a lap 5 millió forintot vagy bármiféle más juttatást kapott a magyar kormánytól az információk megszellőztetéséért.

Lejárató akció

A Jane's Intelligence Digest február végi számában adott hírt arról, hogy a zámolyi romák kivándorlása mögött az orosz titkosszolgálat operatív akciója áll. A hetilap szerint a Krasznai József vezette csoportot arra buzdították, hogy az EU-szervek előtt állítsák azt: Magyarországon üdözik őket és megsértik emberi jogaikat. A cikk szerint az akció célja az volt, hogy a hazánkat rosszabb színben tűntessék fel az EU-csatlakozási tárgyalásokon.

Ki fizette a romák kiutazását?

A brit lap főszerkesztője szerint a romák azért gondolják, hogy a cikk ellenük irányul, mert maguk sem fogják fel, hogy milyen mértékben befolyásolja őket az orosz titkosszolgálat, amelynek minden országban megvannak a befolyásoló ügynökei. Standish szerint azt kellene megvizsgálni, hogy ,,ezt a kampányt hogyan szervezték meg: hogyan kerültek ezek az emberek egy Kelet-európai kis faluból az Unió központjába, ki fizette az utazásukat." A biztonságpolitikai lap főszerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy kevés szó esik Putyin orosz elnök múltjáról, aki köztudottan biztonsági tiszt volt, és mind a mai napig szoros kapcsolatot ápol az orosz biztonsági apparátussal. Standish ennek kapcsán azt is kifejtette, hogy a lap második e témában közölt cikkének lényege, hogy információik szerint pénzügyi kapcsolat van egyes izraeli-, izraeli orosz bevándorló csoportok és a romák között.

Aki tudja, nem mondja

Martonyi János a műsorban kijelentette, hogy a magyar külügyi szerveknek semmiféle információjuk nincs arról, hogy a zámolyi romák kivándorlása mögött az orosz titkosszolgálat állna. Demeter Ervin titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter múlt csütörtökön, a nemzetbiztonsági bizottságbeli meghallgatását követően arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a magyar titkosszolgálatnak van információja az esetről, ám ennek alapján sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják a brit lap értesüléseit. A bizottság, keddi ülésén ismét meghallgatja a titokminiszter az ügyben, mivel első alkalommal fideszes és miépes képviselők indítványára a zárt ülést felfüggesztették, és a bizottságnak csupán a kérdések felvetésére volt ideje. Pénteken egy újabb, öttagú zámolyi család kapta meg a menekültstátust az illetékes francia hivataltól, az OPHRA-tól.  • Vennék
  • Hírek