Bernadett
0 °C
4 °C

Megváltoztatta vallomását a zámolyi per egyik szemtanúja

2001.04.09. 19:14
Az 1999 augusztusában egy csákvári fiatalember halálával végződő zámolyi verekedés egyik szemtanúja terhelő vallomást tett az ügy első rendű vádlottja, Krasznai Krisztián ellen a per hétfői tárgyalásán. A Magyar Nemzet által korábban meglebegtetett "titkos tanút" és a per kimenetele szempontjából a napilap információi szerint sorsdöntő vallomását a bíróság nem ismerhette meg, mivel a titokzatos személy betegségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson.
Megváltoztatta korábbi vallomását a másfél évvel ezelőtt Zámolyon történt emberölés egyik szemtanúja a per hétfői tárgyalásán - adta hírül az MTI. A szemtanú az ügy elsőrendű vádlottjában, Krasznai Krisztiánban egyértelműen azt a személy ismerte fel, aki másfél évvel ezelőtt az életét vesztő Cs. Ferencet ütlegelte.

1999. augusztus 28-án éjszaka három csákvári fiatal ment át az Országos Cigány Önkormányzat által épített zámolyi telepre, feltehetően abból a célból, hogy egy társuk korábbi sérelmeit számon kérjék. A csákváriak és a zámolyiak között kialakuló verekedésben Cs. Ferenc 21 éves csákvári fiatalember meghalt.

P. Zoltán szemtanú - egyike a három csákvári fiatalembernek - korábban nem volt biztos abban, hogy Krasznai Krisztián bántalmazta Cs. Ferencet. A tárgyaláson azonban elmondta, átgondolva a dolgot, egyértelművé vált számára, hogy az elsőrendű vádlott volt az, aki egy baseballütővel, vagy egy ahhoz hasonló tárggyal, előbb az autó oldalát verte, majd a gépkocsiból kizuhanó Cs. Ferencet ütlegelte. A szemtanú vallomásának megváltoztatását azzal indokolta, hogy nagyon félt illetve fél az elkövetőktől.

A per hétfői tárgyalásán lejátszották azt a videokazettát, amely a jelenleg Strasbourgban tartózkodó romákról készült, s amelyen P. Zoltán két személyt, G. Lászlót és L. Ilonát vélte felismerni azok közül, akik jelen voltak a tragikus eseménynél.

A "titkos tanú" bizonyítékai még nem nyilvánosak

Az ügyben ezúttal nem derült fény arra, hogy mit tartalmaz az a másik kazetta - egy magnófelvétel -, amelyet a sértett ügyvédjén keresztül egy titkos tanú juttatott el a bírósághoz. A kazettát csupán e tanú személyes jelenlétében hallgatják meg, ám ő hétfőn, betegségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson.

A "titkos tanúról" és a birtokában lévő, perdöntő bizonyítékokról a Magyar Nemzet számolt be március végén. A napilap akkor azt állította, hogy a titkos tanú által az újság számára bemutatott dokumentumok arról tanúskodnak: drogügy állt a zámolyi gyilkosság hátterében. A napilap közölte, hogy a titkos tanú vallomása alapján várható, hogy a jelenleg Strasbourgban tartózkodó G. László szerepét is vizsgálni fogják a zámolyi emberölés ügyében, aki eddig vádlottként nem szerepelt a büntetőeljárásban.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója a cikk állításaira reagálva elmondta: a Fejér megyei rendőrök nagyon alapos vizsgálatot és nyomozást végeztek, amelynek során kábítószerrel kapcsolatos adat nem merült fel.

A per tárgyalása május 16-án folytatódik. Az akkori tárgyalásra a még meghallgatásra váró, s eddig meg nem jelentek mellett további tanúként idézi a bíróság a Strasbourgban tartózkodó L. Ilonát és G. Lászlót. A bíróság elutasította az elsőrendű vádlott Krasznai Krisztián szabadlábra helyezésére vonatkozó kérelmet.