Piroska
-2 °C
5 °C

Kártérítésért perelnek a zámolyi romák

2001.05.26. 22:53
Rágalmazás miatt nyújtott be keresetet a strasbourgi bíróságon a Jane's Digest Intelligence című brit lap ellen a zámolyi romák nevében Krasznai József. A tavaly augusztusban Franciaországban politikai menedékjogot kérő cigány családok szószólója azért pereli a biztonságpolitikai folyóiratot, mert az idén februárban és márciusban három olyan cikket közölt, amelyben azt állította: az orosz és az izraeli titkosszolgálat bújtotta fel és pénzelte a roma családok kivándorlását, hogy ezzel hátráltassa Magyarország uniós csatlakozását. A per során várhatóan anyagi kártérítést követelnek majd a brit laptól.
"Semmi közünk nincs és nem is volt soha semmiféle ügynökhöz, és a nagy nyilvánosság előtt akarunk választ kapni arra a kérdésre, kitől kapta a brit lap az erre vonatkozó információit"- közölte Krasznai József, a cigány családok szószólója a zámolyi romákat támogató bizottság nemzetközi sajtótájékoztatóján szombaton, miután bejelentette, hogy rágalmazásért perelik a Jane's Digest Intelligence című folyóiratot. A per még nem indult meg, de a keresetet már benyújtották, és várhatóan anyagi kártérítést követelnek majd a brit laptól - tájékoztatta a nyilvánosságot Christine Mengus, a zámolyi romák ügyét felkaroló strasbourgi ügyvéd.

Krasznai ezen kívül a jövő héten pert indít Osztojkán Béla, az Országos Cigány Önkormányzat elnök-helyettese ellen is, aki a szószóló szerint húga halálát is felhasználta a zámolyi romák befeketítésére. Osztojkán három hónappal Krasznai Ibolya halála után arra kérte a hatóságokat, hogy adjanak ki nemzetközi körözést a nő ellen, aki akkori állítása szerint csupán a rendőrség elől menekült Franciaországba majd Kanadába, és akinek csupán ezért keltették halálhírét, hogy megmeneküljön a felelősségre vonástól. Krasznai József a sajtótájékoztatón bemutatta a húga halálát igazoló dokumentumot is.

A tavaly augusztusban Franciaországban politikai menedékjogot kérő 51 roma közül jelenleg 40 tartózkodik Strasbourgban, a többiek hollétéről, felhatalmazás hiányában Krasznai József nem adott tájékoztatást. A negyven romából eddig 11 felnőtt és 17 gyermek kapott politikai menedékstátuszt a francia hatóságoktól, így ők már nem részesülnek ellátásban. A kérelmük elbírálására várók szükségleteit negyven százalékban a strasbourgi önkormányzat, hatvan százalékban pedig a francia állam fedezi. Minden, politikai menekült státuszt kapott roma megtartja magyar állampolgárságát, amelynek hátterében Krasznai megfogalmazása szerint az áll, hogy az országot elhagyóknak nem hazájukkal, hanem a magyarországi rasszista csoportokkal volt problémájuk.

Tizenhárom esetben érte támadás a zámolyi romákat, és emiatt tizenöt alkalommal fordultunk a hatóságokhoz, eredménytelenül - közölte Krasznai, majd hozzátette: bár voltak szociális problémák is, azok nem voltak olyan súlyosak, hogy azért el kellett volna hagyni az országot. A zámolyi romáknak volt állásuk, és sem a cigány önkormányzat által számukra felépített házakkal, sem Zámoly lakosaival nem volt problémájuk, így visszautasítunk minden olyan újságcikket vagy híradást, amely a kivándorlókat gazdasági menekülteknek állítja be - jelentette ki a szószóló. Krasznai emellett szégyenletesnek nevezte az egyes kormánytagok, kormányhoz közel álló személyek illetve a jobboldali sajtó zámolyi romákkal kapcsolatos megnyilvánulásait, és elmondta, a francia sajtóban, bár a mai napig nagy visszhangja van az ügynek, egyetlen, a zámolyiakat támadó cikk sem jelent meg.

Akik a zámolyi romákat támogatják
A zámolyi romákat támogató bizottság azért rendezett nemzetközi sajtótájékoztatót szombaton, hogy a nagy nyilvánosság előtt cáfolja azokat a vádakat és híreszteléseket, melyek szerint a Strasbourgban tartózkodó cigány családok támogatói Magyarország úniós csatlakozásának hátráltatására, az ország befeketítésére törekednének. A tájékoztatón Krasznai József mellett megjelent többek között Katz Katalin, Jeruzsálemben élő holokauszt kutató, aki elmondása szerint 1993-ban, kutatóként ismerkedett meg a holokausztot túlélt Krasznai családdal, és aki tavaly augusztus óta mind anyagilag, mind erkölcsileg segíti a zámolyiak ügyét. Katz nem kíván pereskedni azon sajtóorgánumokkal szemben, akik az ő személyét mint a lehetséges összekötőt tüntették fel az izraeli titkosszolgálat és a zámolyi romák között. A tájékoztatón megjelent még Christine Mengus strasbourgi ügyvéd, George Federmann pszichiáter, Bombola Mihály 56-os menekült, a zámolyiak tolmácsa, Hell István újságíró, Klauber Vera kisebbség kutató is. A bizottság összességében arra kívánta felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a zámolyi romák ügyének segítésével a kontinens minden részében tapasztalható rasszizmusra kívánják felhívni a figyelmet, céljuk pedig egy olyan Európa megteremtése, amelyben mindenki otthon érezheti magát.