Alfréd
-2 °C
2 °C

A strasbourgi bírák elutasították a zámolyiak keresetét

2001.06.13. 19:45
A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága szerdai határozatával "nem elfogadhatónak" minősítette a 2000 júliusában Franciaországban menekülti jogállásért folyamodó 25 magyar állampolgárságú roma Magyarország ellen beadott keresetét.
A három bíróból álló tanács pénteki keltezésű, de csupán szerdán nyilvánosságra hozott döntésével azért utasította el, hogy a beadvánnyal foglalkozzék, mert a felperesek "nem merítették ki a jogorvoslatra illetőségi helyükön rendelkezésre álló lehetőségeket".

A strasbourgi bírák rámutattak, hogy a felperesek Magyarországon semmiféle jogi fórumon nem éltek panasszal az őket a származásuk miatt ért zaklatások miatt, s a házuk lerombolása miatt a magyarországi igazságszolgáltatáshoz beadott panaszuk még - fellebbezés utáni szakaszban - folyamatban van.

2000 júliusában 46 roma - 12 férfi, 10 nő és 24 gyermek - érkezett Strasbourgba, és politikai menedékjogot kért Franciaországban az őket szülőfalujukban, a Budapesttől mintegy 80 kilométerre fekvő Zámolyban ért zaklatások miatt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt kijelentették: fajgyűlölő indíttatású üldözések és támadások áldozatai voltak. Azt állították továbbá, hogy gyermekeiket - azok származása miatt - a magyar illetékesek fogyatékosoknak fenntartott oktatási intézményekbe iskolázták be. Franciaország a csoport 15 tagjának menekültstátust adott.

A zámolyi romák a magyar államtól kártérítést is reméltek. Tavaly, a kereset benyújtásakor hangsúlyozták, többéves hányattatásukért 130 millió forint kártérítést követelnek. Krasznai József, a Fejér Megyei Cigányok Független Szervezetének elnöke, aki egyébként a zámolyi romák utazását szervezte, a beadvány benyújtásakor elmondta, hogy üldöztetésüket különböző dokumentumokkal, többek között újságcikkekkel és tévéfelvételekkel is alá tudják támasztani.

Nem tartalmában kifogásolta, formai okok miatt minősítette nem elfogadhatónak a zámolyiak panaszát az Emberi Jogok Európai Bírósága, így nincs akadálya annak, hogy a jogorvoslati lehetőségek kimerítése után ismét benyújtsák a panaszt a testülethez - értékelte a szerdán nyilvánosságra került döntést Christine Mengus, a zámolyiak ügyvédje.

A Strasbourgba települt magyar romák támogatására alakult szolidaritási bizottság jogásznője jelezte, hogy zámolyiak lakóházainak felgyújtásával kapcsolatban indított eljárást az elsőfokú döntés után folytatni kívánják másodfokon, illetve egészen a Legfelsőbb Bíróságig. Ha ez az negatív eredménnyel zárul, ismét fordulhatnak az Európa Tanács emberi jogi bíróságához.

A zámolyi romák története
Négy évvel ezelőtt hat zámolyi romacsalád otthona életveszélyesen megroggyant, így a helyi önkormányzat azokat leromboltatta. A családokat jobb híján a kulturális központban szállásolták el, ám másfél évvel ezelőtt, jogerős bírói ítélettel kiköltöztették őket onnan az Országos Cigány Önkormányzat telkén álló faházakba. Itt több fenyegető levelet is kaptak. Két éve a romák egyik éjszaka megöltek egy csákvári fiatalembert, aki társaival állítólag baseball-ütővel támadt rájuk. Ezután a téli hideg miatt egy budapesti villában szállásolták el őket, ahonnan azonban egy éjszakai támadás után, mivel Zámolyra féltek visszamenni, áprilisban Csórra költöztek Krasznai Józsefhez, a Fejér Megyei Cigányok Független Szervezetének elnökéhez. A falu tiltakozott a cigányok odaköltözése ellen. Ezt követően többen a franciaországi kivándorlás mellett döntöttek.
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft