Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Menekültstátus nyolc zámolyi romának

2001.03.08. 11:06
A tavaly július óta Strasbourgban tartózkodó zámolyi romák közül nyolc személy szerdán megkapta a francia hatóságoktól a menekültstátust. Egy négytagú családot pénteken értesítenek kérelmük elbírálásának eredményéről.
Bombola Mihály, a zámolyiak önkéntes tolmácsa Strasbourgból telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy két család - egy öt- és egy négytagú - szerdán kapta meg a francia menekültügyi hivatal (OFPRA) értesítését arról, hogy elismeri menekülti státusukat. Az öttagú családból a családfő később csatlakozott a kiutazókhoz, az ő kérelmére még nem érkezett válasz. Az OFPRA döntése a genfi menekültügyi konvenció előírásaival összhangban ismerte el a zámolyi kérelmezők menekülti státusát.

Krasznai Andrást, feleségét és két gyermekét csütörtökre hívták be a prefektúrára, ahol beadhatják tartózkodási engedély iránti kérelmüket. Ennek az engedélynek a birtokában a zámolyi családok letelepedhetnek Franciaországban, és munkát is vállalhatnak. Az értesítést kapott két család felnőtt tagjainak már előzőleg állást ígért a strasbourgi önkormányzat.

A másik családot péntekre várják a hivatalba. A Caritas szervezet tudomása szerint a napokban további családok is számíthatnak válaszra az OFPRA-tól.

A zámolyi romák 46 tagú csoportja tavaly július 24-én érkezett Strasbourgba, ahol menekülti státus iránti kérelmet adott be a francia hatóságokhoz. A csoport az Európa Tanács jogi testületénél, az Emberi Jogok Európai Bíróságánál panaszt tett a magyar állam ellen otthoni üldöztetése miatt.

A csoporthoz augusztusban újabb öt fő csatlakozott, az ő ügyükben még nem történt hivatalos meghallgatás. A zámolyiak közül az előző hetekben egy fiatal anya három kisgyermekével hazautazott Magyarországra, nyolc másik fő pedig már előzőleg Kanadába távozott.

A zámolyiak ellátásáról a francia állam és a strasbourgi önkormányzat közösen gondoskodik. A csoporttal számos helyi karitatív szervezet foglalkozik, Strasbourgban támogató bizottságot hoztak lére a zámolyiak ügyének felkarolására. Az Európai Parlament 33 képviselője is csatlakozott a támogató bizottsághoz.

Strasbourg városa az előző hónapokban francia nyelvoktatást biztosított a zámolyiaknak, a gyermekeket beiskolázták.