Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány: Maradok

2006.09.28. 19:21
Gyurcsány Ferenc, Molnár Gyula, Demszky Gábor és Hiller István az önkormányzati választási kampányukat egy közös rendezvényen lezárta. Horn Gyula autogramot osztogatott.

Alig ezren voltak, de a rutinos programszervezők segítségével csaknem teltházasnak tűnő csarnokban búcsúztak a szocialisták és a szabad demokraták a kampánytól. A SYMA-csarnok egy hónapja, Újhelyi István által átadott szárnyában 95 százalékban idősebb emberek várták a kampányzáró kormányfőt.

A bevezetőt Weinek Leonard, az MSZP és az SZDSZ közös zuglói polgármesterjelöltje mondta, akiről nagyszerű életrajzot súgott a fülünkbe egy szocialista szimpatizáns. Weinek dédapja volt az akkori román király lószállítója, sőt ugyanabból a ménből került ki a szobrot kapott Imperial apja is, ezért a fiú is állattenyésztőnek tanult, aztán elvégezte a közgázt, majd a jogot, később Amerikában is közgazdasági diplomát szerzett. És Balázsy Pannát (az RTL Klub volt műsorvezetőjét) feleségül vette.


A legkitartóbbak

A rendezők a színpadnak olyan hátteret találtak ki, amelyről nem lehetett elsőre megállapítani, hogy mit gondoltak bele, mindenesetre a világoskék, felhőcskés háttérre szocialista polgármesterjelöltek kis alakú igazolványképét vetítették, amik lassan száldogáltak felfelé, mintha a mennybe tartanának. Az allegória kifejtésére a rendezők nem vállalkoztak.

Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke bejelentette, hogy az emberek azt mondják: "tartsunk ki, és nyerjünk", majd kijelentette, hogy Tarlós lelepleződött, már bizonyos, hogy nem független jelölt. Orbán "a szavakkal játszik", mondta még Molnár, aki úgy hallotta, hogy a Szabadság téri tüntetők azt is követelték, hogy a fradi kerüljön vissza az NB1-be, de aztán eszébe juthatott, hogy Budapesten ez anyira nem poén, és gyorsan hozzátette, hogy szereti a focit, és szurkol "tulajdonképpen a fradinak is".

Demszky Gábor hosszasan a jobboldal és a szélsőjobb "példátlan együttműködéséről" szónokolt. Bejelentette, hogy Budapesten van értelme lakásokat építeni, mert a KSH szerint tavaly többen költöztek a fővárosba mint onnan el. Egy kis oldalvágás a kormányfőnek: "amit nekem ígért, azt mindet teljesítette". Majd egy poén követezett: Schmitt "Független" Pálról, amit nevetéssel honorált a közönség, ezért a viccet gyorsan megismételte: Tarlós "Független" Istvánra is felépítve.


Demszky, Gyurcsány, Hiller

Demszky Tarlósnak felrótta, hogy meg akarja ünnepelni annak a Horthy Miklósnak a Budapestre bejövetelét, aki először nevezte a fővárost bűnös városnak. A főpolgármestert Hiller István szocialista pártelnök követte, aki nagy tétről beszélt, mert "az önkormányzatiság a demokrácia oszlopa", majd beszéde közben két puszit adott a kormányfőnek, és arra kért mindenkit, hogy a családban, a szomszédban, a boltban a sorban vegyék rá az embereket, hogy "tegyék meg azt a 300 métert, és szavazzanak a szocialista jelöltre".

Gyurcsány már vörös háttér előtt a jobboldalról beszélt. Szerinte a jobboldal tagjainak nem érhet meg annyit a hatalom, hogy a radikalizmussal játszanak. Az elmúlt két évről, ezelőtt a hallgatóság előtt most azt mondta, hogy ő is csak "szem volt az illúziók láncolatában". "Ha nem hagytam volna illúzióban ringatni magamat, akkor ma könnyebb lenne a szívem" - mondta.

"Én vagyok Magyarország megismételhetetlen darabja" - mondta még, amire egy síró nő hagyta el a közönség sorait. A kormányfő kijelentette, hogy ő tulajdonképpen már korábban is mondta, micsoda baj van, de "félve, aggódva, hogy ne higyjétek, nektek is dolgotok van. De megtanultam a leckét. A máért nem szabad feláldozni a holnapot" - jelentette ki. "Én, maradok" - tette hozzá.

A kormányfő beszéde végén még óva intett attól, hogy olyanra adjuk a voksainkat, akik azt gondolják, a következő négy évben meg kell küzdeni a kormánnyal. A kampányzáró autogram-osztogatással zárult.