Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Svájcban is büntetőeljárás folyik a K&H-ügyben

2003.10.18. 09:04
A brókerbotrány gyanúsítottainak teljes magyarországi vagyonát zár alá vette a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az üggyel kapcsolatos, gyanús bankszámlák zárolását a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság 69 országtól kérte. A svájci hatóság a magyar szervektől függetlenül folytat büntetőeljárást. A Tárki felmérése szerint a K&H-saga mind a kormányra, mind pedig az ellenzékre károsan hat.
Saját hatáskörében intézkedett a svájci ügyészség Rejtő E. Tibor és Kulcsár Attila svájci pénzintézeteknél vezetett számláinak zár alá vételéről, azaz e lépésekre nem a Magyarországon indult büntetőeljárás keretében került sor - írja szombati számában a Népszabadság.

A svájci hatóság is vizsgálódik

Mint arról az Index is beszámolt, tíz magyar számlát zároltak a svájci bankok. A Fővárosi Főügyészségen elmondták, hogy a svájci hatóság a magyar szervektől függetlenül folytat büntetőeljárást.

A Népszabadság információi szerint a magyar hatóságok is lépéseket terveznek a számlákon lévő összegek zárolása érdekében, mégpedig azért, hogy a pénz a magyarországi büntetőeljárásban is biztosítva legyen.

Úgy tudni, a rendőrség hamarosan jogsegélykérelmet terjeszt elő arra vonatkozóan, hogy a K&H-ügyben gyanúsítottként szereplő személyek svájci pénzintézeteknél vezetett számláit zárolják, ugyanis alapos a gyanú arra nézve, hogy a számlákon bűncselekményből származó összeg van. Az ügyészségen ezzel kapcsolatban elzárkóztak a tájékoztatástól.

Zár alatt

A Népszabadság értesülései szerint Belgiumban is alkalmaztak biztosítási intézkedést Rejtő E. Tibor magánszámlájára, de ez esetben a magyarországi büntetőeljárás részeként. A napilap úgy tudja, a magyar hatóság úgynevezett biztosítási intézkedés keretében kérte az összeg visszatartását, aminek a kinti szervek a megkeresés nélkül is eleget tettek. Ami pedig a gyanúsítottak magyarországi vagyontárgyait illeti, a bíróság már korábban rendelkezett azok zár alá vételéről.

A K&H-saga újabb fejezetét kedden írják, amikor a bécsi bíróságon megtárgyalják Kulcsár Attila kiadatási ügyét.

Kollektív harakiri?
A Tárki kérdésére válaszolók többsége úgy véli: a brókerügy a kormány megítélésének árt, egyötöde szerint viszont az ellenzék számára előnyös - írja a Népszabadság. Gyakorlatilag senki sem akadt, aki szerint a kormánynak használt volna az ügy. A legérdekesebb, hogy a megkérdezettek magas arányban gondolták úgy, hogy a történet mind a kormányra, mind pedig az ellenzékre károsan hat.

A szociológusok szerint kommunikációs csapda jött létre, egyik fél sem lehet győztes, amolyan kollektív politikai harakiri zajlik a szemünk előtt.