Sára, Márió
2 °C
6 °C

A MIÉP-en múlik a zárszámadás elfogadása

2001.09.28. 08:07
Kétséges, hogy a parlamentben a kormánykoalíció biztosítani tudja a többséget a 2000. évi zárszámadásról szóló törvényjavaslat elfogadásához. A Népszabadság szerint a Fidesz, az FKGP és az MDF parlamenti képviselői jelenleg nem érik el a többséghez szükséges 194-et. A zárszámadás elfogadása azon múlik, hogy a MIÉP-frakció 12 képviselője hogyan szavaz.
Nem biztos, hogy az országgyűlés felének támogatását tudja biztosítani a kormánykoalíció, ugyanis ha a kisgazda frakcióban helyet foglaló Torgyán-hívek az FKGP elnökének utasítását követik, akkor kétségessé válhat a zárszámadás elfogadása. A Népszabadság szerint a képviselőcsoportban lévő tíz-tizenkét Torgyán-hű képviselőről elképzelhető, hogy a "nem" gombot nyomják meg a törvényjavaslat szavazásánál. A kisgazdák vezére kijelentette, hogy "az FKGP ellenszegül annak, hogy utólagosan legalizálja a kormányzati pénzelfolyásokat".

A kormánypártok jelenleg 192 honatya voksára számíthatnak, továbbá azokra a független, korábban a kisgazda frakcióhoz tartozó képviselőkre, akikkel korábban "kiskoalíciós" szerződést kötöttek. Ha a négy független képviselőn kívül, a hét végén várhatóan a Fidesz-frakcióba átülő két volt kisgazda politikust, Molnár Róbertet és Kiszely Katalint is ide számítjuk, akkor már 198 főre duzzad a koalíciót támogató politikusok száma. Azonban, ha a Torgyánt támogató kisgazdák nemmel szavaznak, akkor csak 186-188 a kormánykoalíció voksa, a törvényjavaslat elfogadásához szükséges 194-hez képest.

A zárszámadás elfogadása azon múlik, hogy a MIÉP-frakció 12 képviselője hogyan szavaz. Ha a Csurka István-vezette párt elutasítja a javaslatot, akkor a kormány nem rendelkezhet az idei költségvetés 280 milliárdos többletbevételének szétoszásáról.