Gusztáv
-4 °C
1 °C

Frakciószigor a zárszámadás elfogadásáért

2001.11.12. 09:43
A MIÉP képviselőinek szavazatain múlhat a zárszámadási törvény elfogadása, miután a hétvégén Torgyán József pártelnök bejelentette: a kisgazda honatyák nemmel voksolnak majd a hétfői szavazáson. A Fidesz képviselőcsoportjában minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket vezettek be a frakciófegyelem érdekében. Akár a választásokon való jelöltséget is kockára teheti az a képviselő, aki nem támogatja szavazatával a törvényt.
A szocialisták és az SZDSZ képviselői mellett a kisgazda honatyák is nemmel szavaznak a zárszámadási törvényre - derült ki szombaton, amikor Torgyán József pártelnök tolmácsolta a Független Kisgazdapárt országos vezetőségének egyhangú döntését. A kisgazdák szakmai okokra hivatkozva döntöttek így, ugyanis úgy vélik, a zárszámadás alkotmánysértő és ellentétes az államháztartási törvénnyel. Ha a párt 16 képviselője valóban nemmel voksol hétfőn, a MIÉP-en múlik majd a törvény elfogadása, a kisgazda honatyák nélkül ugyanis nincsen kormánypárti többség a parlamentben.

A MIÉP hétfőn hírzárlatot rendelt el azzal kapcsolatban, vajon megszavazzák-e képviselői a zárszámadást, ám Csurka István pártelnök hétfői, napirend előtti felszólalása arra enged következtetni: a párt várhatóan igennek voksol majd a késő délutáni szavazáson.

Szentgyörgyvölgyi 'bízik' frakciójában

Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető a Magyar Hírlapnak nyilatkozva cáfolta, hogy képviselőcsoportjának tagjai egyöntetűen Torgyán mellett állnának: szerinte a függetlenekkel együtt összesen 12 nem szavazattal kell számolni hétfőn. A kisgazdák "meggyőzésére" a miniszterelnök közös Fidesz-MDF-FKGP frakciótanácskozást javasolt, ám a meghívást az FKGP képviselői elutasították.

Szigor a Fideszben

A Fidesz a bizonytalan kimenetelű szavazás miatt szigorú intézkedéseket vezetett be frakciójában - adta hírül a Magyar Hírlap. Eszerint a képviselőcsoport vezetése megfontolja, hogy egyáltalán indulhat-e a jövő évi választásokon az a képviselő, aki a zárszámadás szavazásakor rossz gombot nyom, vagy késve ér a terembe, és ezért lemarad a voksolásról. A hiányzóknak az eddigi ötvenezer forint helyett, százezer forintos büntetéssel kell számolniuk. A hétfői Fidesz-frakcióülésre - ahol Orbán Viktor kormányfő a zárszámadással és a földtörvénnyel kapcsolatban szól majd a honatyákhoz, meghívták a koalíciós pártok képviselőit is. Torgyán József az ülésre nem kapott meghívót.