Vége a Kossuth téri tüntetésnek

2007.09.17. 19:29
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Wittner Mária kijött a tüntetők közé a parlamentből, a képviselőket védő rendőrök sorfala szétnyílt. A fideszes országgyűlési képviselőt tapssal fogadták.
  • A rendőrök már a kezükben tartják a paprikaspray-t is, de nem igazán urai a helyzetnek, mert már a kordonok mögött is van néhány tüntető. A képviselőket a parlament északi kapuja felé irányították.
  • A tüntetők lezsidóbérencezték Ágh Péter és Koszorús László fideszes képviselőket.
  • Körülbelül két-háromszáz ember részvételével zajlik a kormányellenes tüntetés Miskolcon. A demonstrálók este nyolc óráig vannak a Városház téren. Többen árpádsávos, mások nemzeti színű zászlókkal állnak a téren, van, akin nemzetiszínű karszalag vagy kitűző van. A demonstráció békésen zajlik. (Független Hírügynökség)
  • Oda a piknikhangulat. A képviselővadászatra induló tüntetők fél 8 körül letaposták a virágokat.
  • Lamperth Mónikát megpillantva Tolvajbanda, tolvajbanda! skandálásban kezdett a metrómegálló felé lévő kijáratnál kiabáló körülbelül száz ember. A Kossuth téren három-ötezren lehetnek. A szónokok 10-10 percet beszélnek.
  • Hende Csaba – akit a múlt héten zsidóztak le – ezúttal óvatosabb volt, és a parlamenti erkélyről kikukucskálva érdeklődött, hogy hazamentek-e már a szocialisták, azaz biztonságos-e a terep.
  • A parlamenti ülés még tart, csak a képviselők többségét igénylő szavazásoknak van vége. Azok a képviselők indultak csak haza, akik az esti vitákhoz már nem akarnak hozzászólni,
  • Bene Gábor a Kossuth téri demonstrációk egyik szervezője épp arról beszélt, hogy szerveződni kell, mert alacsony fokú a szervezettség. Azt mondta, nem szabad bedőlni a hatalom forgatókönyvének, amely nagyon ért a szalámizáshoz. Bene elhatárolódott a szálasista neonyilas mozgalmaktól, és lehülyézte azokat, akik zsidóznak. Szerinte a nemzeti oldalon is vannak, akik ártanak. A tömeg egykedvűen reagált.
  • Tudósítónk izgatottan jelentette, hogy Waszlavik László is sorban áll, hogy szólhasson a tüntetőkhöz. Lehet, hogy újra felcsendül élőben a Kossuth tér himnusza?
  • Egy szónok arra szólította a tüntetőket, kedden délután vonuljanak a Magyar Televízió elé, hogy követeléseiket beolvassák. Médianyilvánosságot akarnak, és társadalmi vitát arról, hogy milyen szempontok alapján alakuljon meg az új Magyarország.

    Egy másik szónok arra szólított fel, hogy ha a rendőrség megnyitná a kordonokat, senki ne menjen be a Parlamenthez, mert ez csak a hatalom provokációja.

  • Húsz fiatal jelent meg hétfőn az Oktatási és Kulturális Minisztérium Szalay utcai épületének kapujánál, s a járdára telepedve "blokád alá vették" az intézményt.

    A fiatalok közölték, hogy az épületből kijönni lehet, de oda senki nem mehet be. A közelben pontosan tizenkét, védőfelszerelést, rohamsisakot viselő rendőr sorakozott fel, de miután senki nem akart az esti órán bemenni a minisztériumba, nem léptek közbe.

    Az egyik fiatal elmondta, hogy a Kossuth téren bejelentett Y-tervnek megfelelően vették blokád alá a minisztériumot. Arra a kérdésre, hogy meddig maradnak, kissé bizonytalanul azt válaszolta, hogy éjjel 11 óráig mindenképpen, mert a Kossuth téri tüntetést addig az időpontig jelentették be. (MTI)

  • A Parlament északi kapujánál kezdetben zavartalanul távozhattak a képviselők, később ott is megjelentek a tüntetők. A kormányőrök ezért azt tanácsolták a gyalogosan távozni akaró Szanyi Tibor szocialista képviselőnek, hogy várjon egy kicsit.

    "Gondoltuk, hogy ez történhet, ezért tartottuk a rendkívüli frakcióülést" - mondta "Ennek a néhány ezer főnek nincs politikai támogatottsága, ez a csőcselék. Nekik nem az MSZP-vel van bajuk, hanem a Parlamentet akarják felforgatni" - tette hozzá.

    Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter a Parlament főbejáratához közeli hatos kapunál lépett ki az épületből. Egy ott lévő rendőrfőtiszthez ment és utasítást adott arra, hogy a képviselők biztonságát minden eszközzel szavatolják. A kordonon túl álló tüntetők az öklüket rázták a miniszter felé. (MTI)

  • Időközben a téren több tucatnyi kopaszra nyírt, sötét szemüveget és fehér maszkot viselő, jól megtermett fiatal vegyült a tüntetők közé. (MTI)
  • A parlamenti parkoló déli sorompójánál Fáber Károly és az évforduló megemlékezőjének több tagja emberkordont állított. Körülbelül 20 rohamrendőr védi a kijáratot.
    Fotó: Huszti István
  • A parlament északi kapujánál 50-60 fiatal van, de az ott őrködő rendőrök miatt nem tudják blokád alá venni a kaput. Üldögélnek, beszélgetnek, egy lány az egyik rendőrrel évődik: „Főnök úr! Maga olyan kicsi, hogy felkapom a hónom alá, és elrohanok magával.”
  • Az északi kapunál 20 focihuligán kinézetű fiatal és több, tüntetőnek kinéző tüntető várja a képviselőket. Egy Audi A8-as 80 kilométer per órás sebességgel robbant ki bentről, egy másik, lassabb autónak az egyik tüntető egy műanyag palackkal eltalálta a szélvédőjét. A parlamenthez bentről hívott taxik is az északi kapunál állnak, egyelőre nem jelentkeznek az utasaik. Károlyi Mihály közeli szobrának fejére zacskót húztak és megdobták egy sörösüveggel.
  • Az északi kapunál a bentről kihajtó SZDSZ-es Gusztos Péter autóját a tüntetők megrugdosták, megdobálták. A rendőrök csak ezután álltak fel két sorban a kapunál, most 25-25 rendőr vigyáz a kihajtókra, így már nehéz dolguk van a támadóknak. Egy, a kapuhoz rendelt Mercedes taxit elkergettek a tüntetők anélkül, hogy fel tudta volna venni utasát.
  • Csak néhány percig tartott az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál a tüntetők blokádja: a rendőrök felszólítására elhagyta a helyszínt az a húsz fiatal, aki nem sokkal korábban ült le ott a járdára. A távirati iroda tudósítói a többi minisztérium épületénél nem láttak egyetlen tüntetőt sem. (MTI)
  • Ezt Fáber Károly jelentette be a Kossuth téren. A tüntetők nem tudtak tartós blokádot vonni a Parlament elé. Sokan már haza is indultak. (Hír tévé)
  • Két, feltehetően miniszteri A8-as Audi hagyta el az északi kaput. Ezeket az autókat is megköpködték, megdobálták, és amennyire tudták, megrugdosták. Hiába a megerősített rendőrsorfal, a tüntetők a sorfal végén támadják meg az autókat. Újabb 20-25 rendőr érkezett erősítésül, és újabb rendőrautók érkeznek.
  • A Széchenyi rakparton egy magányos fiatalember állítja meg az északi kapunál sikeresen kijutó autókat. A lassító kocsikat aztán módszeresen leköpdösi. A magányos harcos, senkitől sem zavartatva, már vagy öt autót jelölt meg.
  • Tafferner Éva, a BRFK szóvivője szerint a Országházból teljes biztonsággal távoztak a képviselők. "Mind a két parlamenti kijáratnál megerősítettük a rendőri jelenlétet, azonban a verbális szidalmazástól nem tudjuk a képviselőket megóvni" - tette hozzá. (MTI)
  • Az északi kapunál már kétszer annyi a rohamrendőr, mint a tüntető. Száz, kihajtó miniszteri, képviselői autókra vadászó tüntető és focihuligán ellen száz méter hosszú élőfallal védekezik a rendőrség. Gál Zoltán egykori parlamenti elnök gond nélkül kihajtott, Szekeres Imre miniszteri autóját viszont a sorfal ellenére eltalálták egy sörösüveggel.
  • Az exfideszes Lengyel Zoltán is elment, nem esett baja, ezúttal ruhában volt, jelentette tudósítónk.
  • Az északi kapuhoz egyre több rendőr érkezik. Egy kisebb rendőrcsoportra az egyik vicceskedő tüntető azt hitte, hogy Gyurcsány Ferencet hozzák. Négy focihuligán kinézetű fiatalt igazoltattak.
  • Több százan vonultak a parlamenti parkoló előtt lezárt térről a parkoló déli kapujához. Ezen az oldalon van a miniszterelnök irodája, ahol még tart a koalíciós egészségügyi egyeztetés. A politikusok néha kinézhetnek az ablakon, amire a tömeg hangos Elkúrtad, Gyurcsány takarodj! felkiáltással reagálnak. Körülbelül 150-200 tüntetőt vezényeltek a déli kapuhoz.
  • Gonda László és négy társa a déli kaputól be akart menni Gyurcsány Ferenchez. A sorompónál végül tárgyaltak a rendőrség illetékeseivel. Tudósítónk szerint abban állapodtak meg, hogy egyelőre türelmi idő van, és holnap 10-kor adnak egy listát, hogy kikkel akarnak tárgyalni. A tüntetők kezdenek visszavonulni a térre.
  • A külföldi tudósító azt hihetné, hogy puccs van Magyarországon, jelentette tudósítónk a parlament északi kapujától. Öt katonai csapatszállító teherautó, 3 furgon, személyautók, könnygázkilövő katonai dzsip érkezett. A katonai csapatszállítókban is rendőrök voltak, ők a parlament déli kapujához mentek. Az északi kapunál száz tüntető és 5-600 rendőr van.
  • Újpesten dörög az ég és villámlik. Az eső egyelőre nem esik.