Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Országos körözés a Magyar Nemzet főszerkesztője ellen

2006.05.10. 18:48
Liszkay Gábor nem lakik otthon, a munkahelyén nem kereshetik, így országos körözést adott ki ellene a bíróság. Demszky Gábor nem nyilatkozik, Liszkay viszont a körözés kiadásából azt a következtetést vonta le, hogy ez vár "az ellenzéki sajtóra az elkövetkezendő négy évben".

A bíróság elrendelte Liszkay Gábornak, a Magyar Nemzet című lap főszerkesztőjének országos rendőrségi körözését, miután nem jelent meg annak a rágalmazási pernek a szerdai tárgyalásán, amit Demszky Gábor indított a főszerkesztő és két munkatársa ellen, jelentette be Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakciójának vezetője.

Bőhm elmondta, hogy szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódott az a per, amit a főpolgármester indított a horvátországi nyaralójával kapcsolatban korábban a sajtóban megjelent valótlan közlések miatt. A politikus Demszky Gábortól úgy értesült, hogy a lap belpolitikai rovatvezetője a szerdai személyes meghallgatáson megjelent, és bocsánatot kért, amit a főpolgármester jogi képviselője útján elfogadott, így a bíróság vele szemben megszüntette az eljárást.

Nem jelent meg

A bíróság azért rendelte el ugyanakkor a Magyar Nemzet című lap főszerkesztőjének országos körözését, mert Liszkay Gábor többszöri idézés ellenére nem jelent meg a tárgyaláson. A Liszkay Gábor bejelentett lakcímére kiküldött idézések kézbesítetlenül érkeztek vissza, a bíróság megkeresésére a rendőrség felkereste a bejelentett lakcímet. Itt megtudták, hogy Liszkay Gábor évek óta nem lakik azon a címen.

Büntetőügyben a vádlottat csak lakcíméről lehet jogszerűen megidézni, arra tehát nincs törvényes lehetőség, hogy valakit a munkahelyéről idézzenek, tette hozzá a frakcióvezető.

Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője "felháborító és részben nevetségesnek" nevezte a körözés kiadását, mert eddig egyetlen idézést sem kaptam". Hozzátette, hogy más ügyben eddig hat alkalommal a Magyar Nemzet szerkesztőségének címére juttattak el számára idézést és minden alkalommal meg is jelent a bíróság előtt.

Mi vár az ellenzéki sajtóra?

Kijelentette, hogy a konkrét ügyben más magyar sajtóval együtt egy horvát lap értesülését közölték, majd a helyreigazításra ítélt lapot követően a Magyar Nemzet 2005. június 17-i számában azt szintén leközölte. A főszerkesztő megjegyezte, hogy "a körözés kiadása azt mutatja meg, hogy mi vár az ellenzéki sajtóra az elkövetkezendő négy évben".

A Magyar Nemzet főszerkesztőjének jogi képviselője azt mondta, tisztázzák a helyzetet és a bíróságtól kérik a körözés visszavonását. Futó Barnabás hozzátette, a következő tárgyaláson már mindketten jelen lesznek. Közlése szerint az eddigi idézéseket a főszerkesztő azért nem kapta kézhez, mert a lakcíme más mint a bejelentett címe, így a postás "nem kereste" címmel küldte vissza azt a feladónak.

A bíróságok az elmúlt néhány hétben több rendkívül súlyos döntést hoztak. Legutóbb Obersovszky Péter újságírót 6,5 millió forintra büntették egy televíziós által indított perben.