Nem szólt az őssejtcég, hogy csődben a bankja

2008.05.05. 21:27
Meghatározatlan időre leállt a hazai őssejtbiznisz második legnagyobb cége. A magát a köldökvérminták itthoni tárolásának előnyeivel reklámozó Zelion Őssejt Kft.-nek éppen az itthoni tárolóval, a hosszú távú hűtését végző állami intézettel gyűlt meg a baja. A cég és a felszámolás alatt álló Országos Gyógyintézeti Központ együttműködése megszűnt, de erről az érdeklődő ügyfelek még nem kaptak felvilágosítást.

„Első számú garanciánk, hogy az OGyK egy országos állami intézet” érvelt alig néhány napja a Zelion Őssejt Kft. egyik alkalmazottja, amikor egy várandós kismama a cég által kínált szolgáltatások előnyeiről érdeklődött, a cég azonban - miután többen is jelezték, hogy egy másik, kevésbé ismert vállalkozáshoz próbálták őket irányítani - az Index érdeklődésére elismerte, a fagyasztott nitrogénes hűtővel felszerelt laborral megszűnt a hivatalos együttműködés, ezért újabb ügyfelekkel nem kötnek szerződést.

Sokan adnak érte 350 ezret

A Zelion Őssejt Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2005. novemberében másodikként indult el a lendületesen növekvő, mára milliárdos forgalmat bonyolító magyar piacon, azt ígérve, hogy szükség esetén a hazai tároló laborból bármikor gyorsan, akár órák alatt eljuttatják majd az újszülöttek köldökzsinórvéréből nyert készítményt a transzplantáció helyére. A szülőkkel történt megállapodás után a Kft. 350 ezer forintot kért a húsz éves tárolásért. Az összeg tartalmazta a minta felhasználásakor felmerülő belföldi szállítási költségeit is.

A Magyarországon alig félévtizedes múltra visszatekintő őssejtbanki szolgáltatásra a legfrissebb statisztikák szerint a szülők 10 százaléka áldozott, hogy a sejtkészítmény elraktároztatásával csökkentse gyermeke számára a daganatos vagy immunológiai betegségek kockázatát. A növekvő igényeket érzékelve már több konkurens is megjelent a 2-3 milliárd forintos piacon.

Nem jelezték

A hasonló nevű, Zelion Pharma Gyógyszergyártó Kft. tulajdonában álló őssejtes vállalkozást az elmúlt években a gazdasági tárca, majd az MFB Beszállítói Befektető ZRt.-n keresztül az állam is támogatta, de még nagyobb segítség volt, hogy a Galgóczi István András és Kollár Mihály érdekeltségébe tartozó cég az igazán beruházásigényes feladatokra a Szabolcs utcai kórház területén működő Országos Gyógyintézeti Központtal szerződött. Az OGyK-ban 2004-ben kezdődött meg a kísérleti fázisú laboratórium kiépítése, felszerelése, így ott megteremtődtek a feltételek nagyobb mennyiségű minta hosszú távú tárolására is. Az intézményben a csontvelő-átültetést szolgáló, klinikai jellegű köldökvér-bank kialakítását tervezték, de a Zelion felismerte a lehetőséget, és hamar gyümölcsöző együttműködésre lépett a központtal. A magánvállalkozással kötött megállapodásról az OGyK honlapján egyáltalán nem lehet olvasni.

Kiviszik a magyar vért

A Krio Sejt-és Szövetbank ZRt. az egyetlen hazai cég a szakmában, amely az ügyfelekkel történt első kontaktustól a tárolásig minden feladatkört ház belül old meg, 10 éve működnek Magyarországon és itt is tárolnak. A piac másik három számottevő szereplője viszont külföldön raktározza a rábízott vérmintákat. A Sejtbank Kft. már öt éve Belgiumban és Hollandiában tárol. A kisebbek, a Humancell Kft. eleve svájci, az erős kampányt folytató Ceptra pedig szlovák hátterű vállalkozásként próbálja meggyőzni a szülésre váró kismamákat és apukákat, hogy a magzat születése után ne a kukába kerüljön a köldökzsinór, hanem az általuk biztosított gyűjtővel nyerjék ki belőle a 20-200 milliliter, őssejtben gazdag vért, amit a vállalkozások futárai juttatnak el a mínusz 190 fokot biztosító tárolókhelyekre.

Az állami infrastruktúra számára komoly kihasználtságot produkáló üzletre a 2006-os kórházreform vetette az első árnyékot. Az egészségügyi kormányzat ugyanis bejelentette, hogy megszűnteti az OGyK-t. A központ azóta részben felszámolás alatt van, részben pedig az Országos Vérellátó Szolgálat irányítása alá került. A Zelion honlapján viszont – bár mind a mai napig referenciaként hivatkoznak rá – egyetlen utalás sincs arra, hogy javában zajlik a központ felszámolása. Csupán a céges honlap fórum rovatában, éppen az OGyK Köldökvér- Őssejtbank laborvezetőjétől, Regéczy Nórától értesülhetett néhány érdeklődő, hogy a őssejtbank labor működésével járó feladatokat az átszervezés miatt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vette át.

Nem kellett az őssejt

A zavaros helyzetet jelzi, hogy hétfőn a Zelion munkatársa, Kelemen Janka részletek ismertetése nélkül azt mondta, hogy az együttműködést a vérellátó szolgálattal kellett megszakítaniuk. Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója viszont ezt kategórikusan cáfolta, és azt állította, hogy az őssejtügyhöz nekik semmi közük: volt ugyan szó a szolgáltatás átvételéről, de erről nem született megállapodás. A vérellátó vezetője szerint a működési zavarokról a felszámolóbiztos tudhat részleteket.

A OGyK központi számát azonban hétfőn senkit vette fel. Sikerült viszont elérni a sejtlabor vezetőjét, Regéczy Nórát, aki most azt mondta, pontos kormányzati döntés híján tavaly nyár óta folyik a jogászok vitája arról, hogy a labortevékenység hova tartozzon. Regéczy Nóra szerint a Zelion leállását is jelentős részben ez az elhúzódó jogi bizonytalanság okozta, ami az OgyK őssejtprojektjének finanszírozását is bedöntötte. Regéczy szerint a labor jelenleg nem működik, felelősen pedig nem lehet megjósolni, mikor indulhat be újra a kutatás. A laborvezető azt viszont leszögezte, hogy az újabb minták befogadásának leállítása ellenére a tárolt őssejtek biztonságban vannak és maradnak a jövőben is.  • Tippek
  • Bankszámla