Piroska
-2 °C
4 °C

Síparadicsomba ruccant ki a magyar egészségügy

2008.05.13. 14:12
Idén is az ausztriai Zell am See-ben tartják informális találkozójukat a magyar egészségügy vezetői, szakemberek, üzletemberek és politikusok. A "belső kör" számára tartott nem nyilvános konferencia lényege a szakmai előadások mellett az, hogy kötetlenül beszélgethetnek egymással a különböző pártállású résztvevők.

Miközben Magyarországon az egészségpénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezését készíti elő az egészségügyi tárca, az egészségügy meghatározó szereplői négy napra egy zárt, informális találkozóra utaztak Ausztriába. A Zell am See-i egészségügyi felsővezetői konferenciát évek óta az elegáns ausztriai síparadicsomban és üdülőhelyen szervezik meg.

Az idei mintegy 200 résztvevő között egészségügyi szakértők, üzletemberek, gyógyszeriparban érdekelt képviselők, kórházvezetők és egészségüggyel foglalkozó politikusok is vannak. A hagyomány szerint ezek a találkozók az egészségügyi piac meghatározó, "belső körös" szereplőinek szólnak.

A konferencián előadások is elhangzanak, amelyeket általában később az internetre is feltesznek. A nem nyilvános találkozó értelme azonban többek szerint elsősorban az, hogy szakemberek, üzletemberek, kórházvezetők és politikusok kötetlenül cseréljenek eszmét egymással. Mint egyik forrásunk fogalmazott:”ilyen körben senkinek nem kell politikai szerepet játszani, úgyhogy tudnak értelmesen is beszélgetni egymással a résztvevők”.

A találkozót évek óta a Praxis Server Kft. szervezi. A cég ügyvezetője Kurucz Beáta, az egészségügyi tárca államtitkári posztjáról április végén távozó Kincses Gyula felesége. Felhívtuk Kurucz Beátát, aki arra hivatkozva, hogy külföldön van, nem kívánt nyilatkozni.