Tüntetők szállták meg a Zengőt

2004.02.11. 14:40
A Zengőre tervezett lokátorállomás ellen tiltakozók szállták meg szerda korareggel a csúcsra vezető utakat, hogy ne tudják elkezdeni a beruházással járó fakivágást. A rendőrség nem avatkozik közbe, mert a demonstráció körbe nem kerített magánterületen zajlik. A Honvédelmi Minisztérium szerint a területet átadták a generálkivitelezőnek, a generálkivitelező a fakitermelésben nem érzi magát illetékesnek, de nem tartja elképzelhetetlennek a karhatalom bevetését. Korábban a parlament egy MDF-es tagja is úgy nyilatkozott, hogy a terület lakói legfeljebb kárpótlást kérhetnek a beruházásért.
Nem kell tartani a természetvédők és a rendőrök összecsapásától a 682 méter magas Zengőn. Hosszúhetény helyszínen tartózkodó alpolgármestere, Molnár Ferenc az Indexnek elmondta: a kivitelezővel szerződést kötött erdészeti hatóság feljelentést tett a rendőrségen, mert a tervezett lokátorállomás helyén nem tudják elkezdeni a fakivágást. A rendőrök kivonultak és elmondták, hogy ez az erdészet körbe nem kerített magánterülete, ehhez a rendőrségnek nincs köze.

A tüntetőket az erdészet a pécsváradi jegyzőnél jelentheti fel, pontos névvel, személyi igazolvány számmal, lakcímmel. Igazoltatásra viszont csak a rendőrök jogosultak, akik többször nem kívánnak kivonulni a Zengőre, mivel az ügyhöz nincs közük. A lokátorberuházás ellen különben a környező településekkel együtt Pécsvárad is tiltakozik, így elképzelhetetlen, hogy a település jegyzője túl nagy erőfeszítéseket tenne az ügyben.

"Reggel az erdészettől három illetékes a terület elhagyására szólított fel minket" - mondja az előzményekről az alpolgármester, aki környezetvédő szervezetek - köztük a Védegylet és a Civilek a Zengőért Mozgalom - ötven-hatvan képviselőjével zárta le a csúcsra vezető erdei utakat, és felkészült arra, hogy, a többiekkel együtt, a farönkökből álló barikádokhoz láncolja magát.

Évek óta tiltakoznak
Az érintett települések lakói civil szervezetekkel karöltve különböző fórumokon évek óta tiltakoznak a lokátorbázis ellen. Beadványokkal fordultak a Legfőbb Ügyészséghez, a HM-hez, az Alkotmánybírósághoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, tavaly nyáron pedig 6300 tiltakozó aláírást juttattak el Szili Katalin házelnökhöz.

Vasárnapig kell kivágni a fákat

A Honvédelmi Minisztérium lokátorállomást kíván építeni a csúcs és a pécsváradi vár közé eső, védett növényekkel és állatokkal teli területen. A kivitelezővel kötött szerződés szerint, értesült a HavariaPress, ezen a héten kell kivágni az építkezés területére eső fákat. Az engedély vasárnapig szól, addig kell elvégezni a munkát.

A Honvédelmi Minisztériumnál az Indexnek elmondták: a területet átadták a generálkivitelezőnek. Bayer József generálkivitelező szerint a fakivágás nem rá tartozik, mert a HM erről az erdészettel állapodott meg. "A tüntetők belső birtokháborítást követnek el, a fakitermelést megkezdhetik, a demonstrálók eltávolításához a karhatalmat is ki lehet hívni" - mondja a Bayer Center tulajdonosa. A fakitermelésben illetékes, reggel a helyszínen járt erdészeti igazgató viszont azt mondta: csak a minisztérium nyilatkozhat az ügy további fejleményeiről.

A hosszúhetényi alpolgármester szerint a területet azért sem hagyják el, mert turistaként tartózkodhatnak ott. Az erdészet igazgatóságánál ma reggel nyolc órakor fellebbezést nyújtottak be a fakitermelés ellen, a tudomásuk szerint halasztó hatályú dokumentum náluk van, így szerintük senkinek nincs joga őket onnan eltávolítani, illetve a fakivágást megkezdeni.

Ezerfős demonstrációt terveznek

A rendőrségtől engedélyt nem kértek a demonstrálók, mivel a csúcsra vezető erdei utat zárták le, mely nem közút. "Ezt a természet alakította ki évezredek alatt, autóknak itt nincs keresnivalójuk" - érvel az alpolgármester. A természetvédők szerint a fák mellett százezer tő védett növény sorsa a tét. Néhány évvel ezelőtt a Honvédelmi Minisztérium "gigantikus kísérletbe" fogott: tizenkétezer tő védett növényt telepített el a Zengő déli oldalára tervezett szerpentin nyomvonalából, amelyek jórészt elpusztultak.

A tüntetésen - Molnár elmondása szerint - a "nagy környezetvédő szervezetek" vannak jelen, a legnagyobbak közül egyedül a Greenpeace Magyarország hiányzik. Egyelőre csak magyar aktivisták zárták le az utat, de a WWF már felvette a kapcsolatot az európai társszervezeteivel.

A tüntetők a hét minden napján kivonulnak a hegyre, szombatra pedig a környék lakosaival egy ezerfős demonstrációt kívánnak tartani a csúcson. A környezetvédők szerint a NATO-ba belépő új tagállamok, Románia és Szlovénia területén jobbak az adottságok egy ilyen beruházáshoz. A Zengőre tervezett katonai lokátorállomás híre eljutott az Európai Parlamentbe: az Európai Néppárt és a ház zöld csoportja hamarosan a NATO-hoz fordul, kérve a beruházás felülvizsgálatát

A NATO fizeti

A NATO légvédelmi radarrendszer három magyarországi helyszínét az 1990-es évek második felében jelölték ki. A döntés értelmében lokátorállomás épül a mecseki Zengő-hegyen, a bükki Bálvány-csúcson és a békéscsabai laktanyában. A telepítés megkezdését eredetileg idén tavaszra, befejezését 2006-ra tervezték, a beruházás 23,5 milliárd forintos költségét a NATO fizeti. A radarrendszer nagymértékben fokozza majd az ország biztonságát, ráadásul nemcsak katonai célokat szolgál, hanem segítséget nyújt a civil légi irányítási rendszernek is.

A HM az új mecseki állomást elektromos védelemmel kívánja ellátni, így a turisták a jövőben is felmehetnek a Zengőre, megtekinthetik a bázist, a környékén feltárt romokat és gyönyörködhetnek a kilátásban is. A szaktárca állítja: a lokátorállomások maximális kimenő sugárzása alacsonyabb egy GSM-toronyénál, a fejlesztés nem veszélyezteti a környezetet és az emberek egészségét.

Korábban Karsai Péter, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának MDF-es alelnöke is úgy nyilatkozott, hogy a beruházás mindenképpen megvalósul, a mecseki falvak lakosai legfeljebb kárpótlást kérhetnek majd a beruházásért.  • Hírek
  • Árfolyam