Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

'Törvénytelen a faggyúzás'

2004.02.22. 11:25
Az elmúlt hónapokban valószínűleg a Honvédelmi Minisztérium segítsége is kellett ahhoz, hogy egy hosszúhetényi iskola felújítására kétszázmillió forintot kapjon az önkormányzat. A radarállomás megépítése ellen közben több önkormányzati képviselő és a polgármester helyettese is tiltakozott a Zengő csúcsán.
A Honvédelmi Minisztérium (HM) - kompenzációs keret híján - a háttérből segítené azokat az önkormányzatokat, amelyek a zengői radarépítés miatt vélt vagy valós kárt szenvednek. A lokátor ellen tiltakozókat ez a szocializmusra emlékezteti, amikor egy-egy település támogatásának oka nem volt nyilvános, a vezetők nem pályázatok írásával, hanem elvtársi kapcsolatok ápolásával voltak elfoglalva.

Háttérből segítik

Tekintse meg képeinket!
A környékbeli települések közül a 3300 lelkes Hosszúhetény tiltakozik a legerősebben. Tavaly még a helyi szocialisták is aláírtak egy radar ellen tiltakozó petíciót. Faragóné Cseke Blanka polgármester egyik párthoz sem tartozik. "Egy évvel ezelőtt egy előzetes megbeszélésen a Honvédelmi Minisztérium munkatársai megígérték, hogy a háttérből segítik a település más tárcákhoz benyújtott pályázatait, mivel saját keretük nincs az ilyen jellegű támogatásra" - mondta az Indexnek a polgármester.

Bocskai István, a HM kommunikációs főigazgató-helyettese szerint a polgármester asszony ezen a találkozáson elmondta: a falunak nagy segítség lenne, ha címzett támogatást kapna a rossz állapotú iskola felújítására, a minisztérium pedig "pozitív lobbit" ígért. Hosszúhetény azóta elnyerte a 204 millió forintos címzett támogatást a Belügyminisztériumtól. "Lobbitevékenység eredménye a pénz elnyerése, különben nemcsak a HM-et kértük, hogy segítsen a háttérből" - mondja a falu polgármestere.

Rendre letarolják a portát

A település az elmúlt évek során nem gördített akadályt a lokátor kapcsolódó beruházásai elé. Az más kérdés, hogy a favágás megakadályozásában Hosszúhetény alpolgármestere és a képviselőtestület több tagja is részt vett - Faragóné Cseke Blanka szerint "szigorúan magánemberként". Igaz, ők a Zengő tetején az őket kérdező újságíróknak ezt nem hangsúlyozták, így a HM akár joggal lehet bosszús: szívességet tesznek egy településnek, amelynek képviselőtestülete később nem segít vissza, sőt, keresztbe tesz.

Nem ez az egyetlen állami támogatás, amit a hosszúhetényiek el szeretnének nyerni. A közeli kőbánya miatt teherautók tucatjai dübörögnek keresztül a falun. Akad olyan, éles kanyarban álló ház, amelynek portáját rendre letarolják a többtonnás járművek. "A minisztérium írásbeli ígéretet nem tett a pályázat támogatására" - mondja a polgármester az elkerülő útra beadott pályázatról is, habár nem lenne meglepő, ha a lokátor felépítésével váratlanul felvonulnának az útépítőgépek a falu határában.

Sovány kívánságlista

"Városunkban a lakosság hetvenöt százaléka nem ellenzi a beruházást, a tiltakozáson is jó, ha harmincan vettek részt Pécsváradról" - mondta Zsáli János polgármester, aki körzeti tanuszodát, a település északnyugati szennyvízcsatornáját és az iskola felújítását szeretné kilobbizni a HM-től. "Ha valóban fontos és megakadályozhatatlan a radarállomás Zengőre telepítése, akkor ez a kívánságlista igazán sovány" - mondta a település első embere az összesen nyolcszázmillió forintnyi beruházásra. Pécsváradnak ehhez szüksége lenne saját erőre, de Zsáli szerint a pályázatokon joggal tarthatna igényt a támogatásra.

Írásos garanciát a minisztérium nem adott az önkormányzatnak, de a polgármester úgy véli, egyetlen felelős kormány sem teheti meg, hogy becsapjon egy települést. "Nem a tiltakozók száma és vehemenciája dönti el, hogy felépül-e a torony, hanem az, hogy komolyan veszi-e Magyarország a NATO-tagsággal járó kötelezettségeit."

A protekciót el kell utasítani

Klikk a képre!
A radarügyben a szélsőséges álláspontokat elutasító Kolláth György alkotmányjogász szerint a Honvédelmi Minisztérium felajánlása nem jogszerű: "A pályázatok faggyúzásával a minisztérium más önkormányzatokat hoz hátrányos helyzetbe."

Az alkotmányjogász szerint a protekció minden formáját el kell utasítani, hiszen joggal támadhatják meg a pályázat eredményét azok, akik nem nyernek. Kompenzáció amúgy is csak akkor jár, ha kimutatható a kár, a radarállomás megépítése esetén viszont, mondta Kolláth, a hivatalos vélemény szerint nem éri hátrány az ott élőket.

Nincs más lehetőség

"Törvényi lehetőség nincs az önkormányzatok támogatására" - mondja az Indexnek a HM kommunikációs főigazgató-helyettese, aki szerint a háttérből igenis segíthet a minisztérium. Kolláth György szavaira a főigazgató-helyettes nem kívánt reagálni.