Krisztina
18 °C
24 °C

A NATO szerint csak a Zengőn épülhet radar

2004.03.02. 10:57
Délnyugat-Magyarország légterének figyelésére egyedül a 682 méter magas Zengő csúcsára építendő radarállomás alkalmas, áll a NATO főtitkárának Népszabadságban közölt levelében. A beruházást ellenző Védegylet szerint a levelet a Honvédelmi Minisztérium (HM) diktálta az Észak-atlanti Szövetségnek, a minisztérium szóvivője úgy véli: a levél a hivatalos álláspontot erősíti.
"A NATO-nak a Honvédelmi Minisztérium diktál" - mondta az Indexnek Vay Márton, a Védegylet aktivistája arról a NATO-főtitkár nevében írt levélről, amelynek összefoglalója a Népszabadság keddi számában jelent meg.

Egészségre nem káros

A Zengőre tervezett radarállomást megfelelő engedélyek alapján tervezték, és különös figyelmet fordítottak környezetvédelmi szempontokra, írta Jaap de Hoop Scheffert kabinetfőnöke.

A politikus megígérte, hogy a kivágott fákat pótolják. Jaap de Hoop Scheffert emlékeztetett arra, hogy minden országnak magának kell gondoskodnia a légtérfelügyeletről, Délnyugat-Magyarország figyelésére egyedül a Zengő 682 méteres csúcsa az alkalmas. A levélíró szerint a lokátor az egészségre nem káros.

Mégsem jelölnek ki más helyszínt

A Zengőn február közepén helyi lakosok, hazai és külföldi környezetvédők együttes erővel akadályozták meg, hogy fákat vágjanak ki a döntően NATO-pénzből megépítendő radarállomás területén, illetve az odavezető utakon. A munkára legközelebb októberben kaphat engedélyt a generálkivitelező, addig a civilek őrjárattal védik a hegyet.

Korábban a Védegylet arról adott tájékoztatást, hogy a NATO fontolgatja a beruházás leállítását, más helyszínt keres. "Nem hivatalos információkról volt szó, mától ezt tekintjük a katonai szövetség hivatalos véleményének" - mondta Vay, aki szerint kizárólag a Honvédelmi Minisztérium érvei kaptak helyet a főtitkár levélében, "nincsenek tudatában", hogy milyen természeti kincsek pusztításával járna a beruházás.

Vay úgy véli: nem igaz, hogy a légtérfelügyeltről minden országnak magának kell gondoskodnia, hiszen egy folyamatban lévő megállapodás szerint a szlovén légtérben magyar gépek járőröznek majd.

Külön dolog

Zay állítását, miszerint a HM diktált volna a NATO-nak, Bocskai István, a minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese nem kívánta kommentálni. "A levél megerősít minket abban, hogy jogszerűn jártunk el" - mondta az Indexnek Bocskai. A Szlovénia fölötti magyar járőrözés fejleményeiről nem tudott nyilatkozni, annyit azonban elmondott: a légtérfelügyelet és a járőrözés két külön dolog.

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága kedd délután egy órától tárgyal a zengői radarállomásról.