Konrád
8 °C
26 °C

Megszállják a Zengőt a tüntetők

2004.04.02. 12:10
Pénteken környezetvédők egy kis csoportja néhány percre megakadályozta, hogy a Honvédelmi Minisztérium alvállalkozója folytassa a Zengőre tervezett radarállomás áramellátásához szükséges árokásást. A polgári engedetlenség folytatását szombatra ígérik, ha nem vonulnak el az árokásók. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a generálkivitelező BayerCenter tulajdonosát a arra kérte, hogy a kormánydöntés megszületéséig úgy ütemezze a munkát, hogy semmi visszafordíthatatlan ne történjen.
"Környezetvédők ráültek egy árokásó gépre, néhányan befeküdtek a munkagépre, de ez a néhány perces akció csak a médiának szólt; az igazi polgári engedetlenség holnap kezdődik, ha nem vonulnak el a munkások" - nyilatkozta az Indexnek Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért mozgalom helyszínen tartózkodó vezetője.

A Zengő lábánál hetekkel ezelőtt kezdődött, megfelelő engedélyek birtokában, az árkok ásása, melybe a tervezett radarállomás áramellátásához szükséges nagyfeszültségű vezetékeket fektetnék. Szerdán Gál J. Zoltán kormányszóvivő bejelentette: tárcaközi bizottság alakul, hogy megvizsgálja: a Zengőre tervezett radaron kívül lehetséges-e egyéb megoldás az ország délnyugati részének védelmére. A tüntetők február közepén megakadályozták, hogy a kivitelező engedélyezett fakivágást hajtson végre a radarállomás tervezett helyszínén.

A környezetvédők szerint pimaszság

A környezetvédők aggodalmai szerint az árokásást azért folytatják a szerdai kormányhatározat után is, hogy visszafordíthatatlan helyzet alakuljon ki. A Honvédelmi Minisztérium (HM) így azzal érvelhet, hogy annyi pénzt fektetett be, mely lehetetlenné teszi a munkavégzés leállítását. "Pimaszság, hogy a HM a miniszterelnök úr kezdeményezése után sem állítja le a munkálatokat, és úgy viselkedik, mint egy állam az államban" - mondta Herbert Tamás.

A terepen jelenleg három-négy teherautó, két markoló és kéttucatnyi munkás tartózkodik. A környezetvédők "időt kívánnak adni" a HM-nek, hogy az alvállalkozóját rábírja a munka befejezésére. Ha holnap is ott találják őket, akkor élnek a polgári engedetlenség lehetőségével és akár több százan akadályozzák meg az árokásás természetvédelmi területen való folytatását.

A HM szerint PR-fogás

"Folyamatban lévő beruházást úgy tudunk leállítani, ha arra, államigazgatási eljárás keretében, megfelelő határozat születik" - mondta az Indexnek Bocskai István, a HM kommunikációs főigazgató-helyettese. Ha ezek híján szólítanák fel az alvállalkozót a munkaterületről való levonulásra, akkor annak jogi következményei lennének.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a generálkivitelező BayerCenter tulajdonosát a közelmúltban arra kérte, hogy a kormánydöntés megszületéséig úgy ütemezze a munkát, hogy semmi visszafordíthatatlan ne történjen. Bocskai István szerint a környezetvédők újabb PR-fogásáról van szó. "Két napja jártam a helyszínen, az általuk folyamatosan emlegetett figyelőszolgálattal nem találkoztam" - mondta a kommunikációs főigazgató-helyettes, aki a munkálatok megakadályozását is a közvéleménynek szóló akciónak tartja. A tervezett tüntetésről elmondta, hogy a BayerCenter vélhetően megteszi a jogi lépéseket. (Bayer József a beruházással kapcsolatos ügyekről nem nyilatkozik, a sajtó munkatársait a HM-hez irányítja.)

A héten az m2 televíziós csatorna Záróra című műsorában a Zengőről folyó vitában a HM-et senki nem képviselte. Ennek okáról Bocskai elmondta: a tárcaközi bizottság megalakulásával a radarépítés nemcsak a minisztérium, hanem az egész kormány ügye. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszternek, aki egy múlt heti nyilatkozatában bírálta a radarépítést, a HM hamarosan válaszol.

Lenkovics Barnabás a beruházásról
A jövő generációk egészséges élethez való joga nem forintosítható, egyetlen ember sincs, aki azt mondaná: ezen érték védelmében a Zengőre tervezett NATO-radarállomás más beruházásokkal való kiváltása nem ér meg néhány milliárd forint többletráfordítást - mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa pénteken Pécsett.

"A lokátorállomás felépítéséhez eredetileg négy lehetséges helyszín jött szóba, ebből a fokozottan védett Zengő maradt meg. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a fejlesztés más helyszíneken is megvalósulhat, ezért a biztonsági kényszer nem előzheti meg a környezet védelmének alkotmányos kötelezettségét" - hangsúlyozta az ügyben vizsgálatot folytató Lenkovics Barnabás a témáról tartott előadásában.

Utalt rá: a három hazai radarállomás együttes, a NATO által fizetendő költségét 23,5 milliárd forintra becsülik. Szakértők számításai alapján mintegy 3-7 milliárddal többe kerülne, ha az egyiket nem a Zengőn, hanem máshol építenék fel, vagy azt több objektummal váltanák ki.