Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Újabb csatát nyertek a civilek a Zengőn

2004.04.05. 09:27
Felfüggesztették a Zengőre tervezett radarállomás előkészítő munkálatait. Ezt a kivitelező cég képviselője jelentette be tüntetők előtt hétfő reggel. A kormány hamarosan dönthet arról, hogy épüljön-e radarállomás a Zengőn.
Újabb győzelmet arattak a zöldek a Zengőn, tudta meg a HavariaPress. A kivitelező cég képviselője hétfő reggel a helyszínre látogatott és közölte, hogy "vis maior" helyzet állt elő, emiatt felfüggesztik a NATO-lokátor építésének előkészítő munkálatait.

A környezetvédők mintegy százan érkeztek az építkezéshez és közülük többen a frissen kiásott árokba feküdtek. Emiatt a földmunkák nem folytatódhatnak, sőt, a kivitelezéssel megbízott vállalat ígérete szerint megszüntetik az útátvágást, hogy a közlekedés megindulhasson. A zöldek tábora a döntés hallatán győzelmét ünnepli.

A Zengő lábánál hetekkel ezelőtt kezdődött, megfelelő engedélyek birtokában, az árkok ásása, melybe a tervezett radarállomás áramellátásához szükséges nagyfeszültségű vezetékeket fektetnék. Szerdán Gál J. Zoltán kormányszóvivő bejelentette: tárcaközi bizottság alakul, hogy megvizsgálja: a Zengőre tervezett radaron kívül lehetséges-e egyéb megoldás az ország délnyugati részének védelmére. A környezetvédelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja a beruházást.

A tüntetők február közepén megakadályozták, hogy a kivitelező engedélyezett fakivágást hajtson végre a radarállomás tervezett helyszínén.