Ágnes
-1 °C
2 °C

Bagival és Prokopp Dórával lobbiznak a Zengőért

2004.04.06. 14:49
Nyílt levélben fordul kedden Medgyessy Péter miniszterelnökhöz a Zengőre tervezett NATO-lokátor ügyében a Védegylet. A szervezet nyílt levelét eddig 250 értelmiségi és közéleti személyiség írta alá.
A nyílt levélben arra kérik Medgyessyt, hogy "az ökológiai és az alkotmányos értékeket tiszteletben tartva" próbáljanak a Zengő feláldozása helyett más megoldást találni a katonai lokátorok építésére. A környezetvédők lehetséges megoldásnak tartják a Varsói Szerződés ideje alatt használt több mint száz lokátor-állomás egyikén felállítani a NATO-lokátort.

Jobbról és balról is támogatják

A Védegylet 400 embert keresett meg az ügy támogatására, ebből 250-en adták nevüket a kezdeményezéshez, többek között Bagi Iván humorista, Cseh Tamás zenész, Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász, Für Anikó színésznő, Gothár Péter filmrendező, Makovecz Imre építész, Szikinger István alkotmányjogász, vagy Prokopp Dóra médiaszemélyiség.

A Védegyletet képviselő Schiffer elmondta, hogy a természeti értékek védelme nemcsak "zöldek" ügye, hanem a közélet széles rétegeit is érintő kérdés. Az ökológiai romboláson túl felvetődik az a kérdés, hogy lehet-e szabadon élni olyan valós vagy vélt félelmekkel, amelyek próbálják rábírni az embereket értékeik feláldozására.

Hamis hősök helyett igaz ügy

A szintén védegyletes Herber Tamás szerint az EU-s csatlakozás küszöbén el kell gondolkoznunk azon, hogy ne csak tudásunkat és kultúránkat vigyük a közösségbe, hanem nagyobb figyelmet szenteljünk a természeti örökségeink megőrzésére is. Példaként említette, hogy néhány évvel ezelőtt a holland turisták még Magyarországon keresték a természeti idillt, ma már inkább Erdélyben.

A tájékoztatón megjelent az ügyet aláírásával támogató Prokopp Dóra, aki elmondta, hogy büszkén állt e politika mentes cél mellé, hogy a reality-showk hamis hősei helyett egy igazán fontos ügyé legyen a vezető szerep a médiában.

Független szakértői testületet hoznak létre

"A kormánytól független szakértői testület létrehozásáról állapodott meg a zengői radarállomás építésében érintett honvédelmi, igazságügyi, külügyi és környezetvédelmi tárca vezetője" - közölte Gál J. Zoltán kedden. A kabinet célja továbbra is a két egymással egyenértékű, azonos súlyú és jelentőségű érdek, vagyis Magyarország biztonsági érdeke és a környezetvédelmi érdekek összehangolása, harmonizálása. A miniszterek várhatóan még ezen a héten megteszik a testület tagjaira vonatkozó személyi javaslataikat.

"Amíg ezek az elemzések, hatásvizsgálatok le nem zárulnak, addig a Zengőn a lokátorállomás építése szünetel" - jelentette ki a kormányszóvivő, szólva arról is, a négy miniszter megállapodott abban, hogy a kérdésben találkozót kezdeményeznek a jelentősebb magyarországi zöld szervezetekkel.