Diána
12 °C
27 °C

A zöldek nyernek a Zengőn?

2005.08.10. 09:50
A honvédelmi tárca már tárgyal a NATO-val arról, hogy halasztást kapjunk a Zengőre tervezett radarállomás beruházásra. Így végső esetben teljesülhet a civilek követelése is, azaz nem biztos, hogy a Zengőn épül fel a radarbázis. A kérdés, hogy kifizeti-e a katonai szervezet az új helyszín kiválasztása miatt felmerülő többletköltségeket.
Az előzetes visszajelzések szerint a NATO beruházási ügynöksége (NC3A) nem zárkózik el attól, hogy elhalasszák a Zengőre tervezett radarberendezés legyártását, amíg megtalálják a lokátor végleges helyszínét, mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője az MTI érdeklődésére szerdán.

Bocskai István elmondta, azt kezdeményezték az ügynökségnél, hogy a radarberendezést csak egy későbbi időpontban gyártsák le, és szállítsák Magyarországra. Úgy tűnik, ettől a javaslattól a gyártó olasz cég sem zárkózik el, tette hozzá a szóvivő, hivatkozva arra, hogy a tárca ezzel a vállalattal is felvette a kapcsolatot, végleges megegyezés azonban még nem született.

Sokba kerülhet nekünk

Ha más helyszínen épül fel a lokátor, akkor nem biztos, hogy a többletköltségeket, például a kiegészítő radarok telepítését anyagilag támogatja majd a NATO, mivel a többi tagországnak kell döntenie arról, adjanak-e több pénzt erre a projektre Magyarországnak.

Mivel már biztosra vehető, hogy az eredeti megállapodás szerint nem építhető fel a létesítmény, a lokátor építésének kivitelezőjével is tárgyalásokba kezdett a HM a szerződések módosításáról. A megbeszélések arról folynak, hogy más helyszínen is ez a cég végezhesse el a munkálatokat.

Új helyszínt keresnek

Jelenleg tart az elemzése annak, hogy milyen helyszínek jöhetnek szóba a lokátor telepítésére, fűzte hozzá. A honvédelmi miniszter júliusban közölte, a honvédelmi és a környezetvédelmi tárca vizsgálja, hogy a Zengőn kívül milyen más helyszínek jöhetnek még szóba a NATO-lokátor telepítésére. Juhász Ferenc a részleteket nem árulta el.

A miniszterelnök július elején azt közölte: nincs olyan kormányzati szándék, hogy a Zengőn kellene radarállomást építeni, de újra tárgyalást kell kezdeni egy radarállomás létesítéséről.

A Zengőn 2004 elején kezdődtek volna a NATO-radarállomás építési munkálatai, de ezt civil- és zöldszervezetek - a pótolhatatlan természeti értékekre hivatkozva - megakadályozták. A Zengőre tervezett lokátort ellenezte az SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter, az általános ombudsman és az azóta államfővé választott Sólyom László is.