Árpád
-2 °C
3 °C

A zöldek nyernek a Zengőn?

2005.08.10. 09:50
A honvédelmi tárca már tárgyal a NATO-val arról, hogy halasztást kapjunk a Zengőre tervezett radarállomás beruházásra. Így végső esetben teljesülhet a civilek követelése is, azaz nem biztos, hogy a Zengőn épül fel a radarbázis. A kérdés, hogy kifizeti-e a katonai szervezet az új helyszín kiválasztása miatt felmerülő többletköltségeket.
Az előzetes visszajelzések szerint a NATO beruházási ügynöksége (NC3A) nem zárkózik el attól, hogy elhalasszák a Zengőre tervezett radarberendezés legyártását, amíg megtalálják a lokátor végleges helyszínét, mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője az MTI érdeklődésére szerdán.

Bocskai István elmondta, azt kezdeményezték az ügynökségnél, hogy a radarberendezést csak egy későbbi időpontban gyártsák le, és szállítsák Magyarországra. Úgy tűnik, ettől a javaslattól a gyártó olasz cég sem zárkózik el, tette hozzá a szóvivő, hivatkozva arra, hogy a tárca ezzel a vállalattal is felvette a kapcsolatot, végleges megegyezés azonban még nem született.

Sokba kerülhet nekünk

Ha más helyszínen épül fel a lokátor, akkor nem biztos, hogy a többletköltségeket, például a kiegészítő radarok telepítését anyagilag támogatja majd a NATO, mivel a többi tagországnak kell döntenie arról, adjanak-e több pénzt erre a projektre Magyarországnak.

Mivel már biztosra vehető, hogy az eredeti megállapodás szerint nem építhető fel a létesítmény, a lokátor építésének kivitelezőjével is tárgyalásokba kezdett a HM a szerződések módosításáról. A megbeszélések arról folynak, hogy más helyszínen is ez a cég végezhesse el a munkálatokat.

Új helyszínt keresnek

Jelenleg tart az elemzése annak, hogy milyen helyszínek jöhetnek szóba a lokátor telepítésére, fűzte hozzá. A honvédelmi miniszter júliusban közölte, a honvédelmi és a környezetvédelmi tárca vizsgálja, hogy a Zengőn kívül milyen más helyszínek jöhetnek még szóba a NATO-lokátor telepítésére. Juhász Ferenc a részleteket nem árulta el.

A miniszterelnök július elején azt közölte: nincs olyan kormányzati szándék, hogy a Zengőn kellene radarállomást építeni, de újra tárgyalást kell kezdeni egy radarállomás létesítéséről.

A Zengőn 2004 elején kezdődtek volna a NATO-radarállomás építési munkálatai, de ezt civil- és zöldszervezetek - a pótolhatatlan természeti értékekre hivatkozva - megakadályozták. A Zengőre tervezett lokátort ellenezte az SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter, az általános ombudsman és az azóta államfővé választott Sólyom László is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?