Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Büntető jogszabályok: megbukott a zérótolerancia

2002.11.28. 14:30
Támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága csütörtöki ülésén azokat a szerdán benyújtott négypárti kapcsolódó módosító javaslatokat, amelyek lehetővé tették, hogy konszenzus alakuljon ki az uniós csatlakozással kapcsolatos alkotmánymódosítás tekintetében. A büntető jogszabályok módosítása kapcsán egy szocialista honatya szerint a zérótolerancia megbukott.
A legfontosabb változtatások kimondják, hogy az unióval közösen gyakorolt hatáskörökön kívül a hatáskörgyakorlás megvalósulhat önállóan is, az Európai Unió intézményei útján is. A testület támogatta azt a négypárti indítványt is, amely rögzíti, hogy az Országgyűlésnek ellenőrzési jogköre lesz az integrációs folyamat felett, a kormánynak pedig tájékoztatási és ellenőrzési kötelezettsége lesz.

Enyhül a jogszabály

Az Országgyűlés és a kormány viszonyának részleteit uniós kérdésekben egy erről szóló kétharmados törvényben rögzítik majd. A népszavazás időpontját, kiírásának eljárási rendjét, valamint a népszavazásra bocsátandó kérdés meghatározását a tervek szerint az integrációs nagybizottság hétfői ülésén határozzák meg. Két MDF-es képviselő elfogadott javaslata kimondja, hogy Magyarország az európai népek szabadságának, jólétének és biztonságának kiteljesedése érdekében közreműködik az európai egység megteremtésében.

A büntető jogszabályok és a hozzájuk kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában a bizottság kormánypárti többsége elutasította az előterjesztéshez képest szigorításokat tartalmazó ellenzéki módosító javaslatokat. Az igazságügyi tárca illetékese egy ellenzéki kérdés kapcsán elismerte, hogy számos esetben enyhül az előző kormány idején elfogadott jogszabály.

Avarkeszi kontra Mátrai

Avarkeszi Dezso (MSZP) jelezte: felfogásuk szerint az Orbán-kormánynak a zéró tolerancia elvére támaszkodó büntetőpolitikája megbukott. Hozzátette: a tervezett szabályozás a megelőzést, a felvilágosítást és a gyógyítást helyezi a kábítószerkérdés kezelésének központjába a büntetés helyett. Mátrai Márta (Fidesz) úgy vélte, hogy a javaslat a kábítószer-terjesztők érdekeit szolgálja.

MSZP-s képviselők javaslatára akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható arra, aki jelentős mennyiségű kábítószert hatósági engedély nélkül kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik. A testület elfogadta azt a módosítást is, amely csak egyszeri alkalommal tenné lehetővé az úgynevezett elterelés választását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!