Géza
-11 °C
-4 °C

Veszélyben a Zöld Péter játszótér

2004.10.20. 08:42
Hatszázötvenmilliós kártérítési perrel fenyegeti a II. kerületi önkormányzatot az Apisalto Kft. Az ingatlanfejlesztő cég a tulajdonosa a Millenáris Park fogadóépületét és a Zöld Péter játszóteret is magában foglaló területnek. A cég lakóparkot építene a kulturális létesítmény elé.
Lakóparkot építene a Millenáris Park területén álló játszótér és a park fogadóépülete helyén az Apisolato Real Estate Kft, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Kovács Kálmán informatikai miniszter. A cég a tulajdonosa a játszótér és a fogadóépület területének, melyet augusztusig az állam bérelt.

Háromszázmilliós haszon

Az Apisalto a bérleti szerződés felmondása után jelentette be építési szándékát. A II. kerületi önkormányzat augusztusig beépítési tilalmat rendelt el a területre. A tilalmat ugyan nem tudták meghosszabbítani, de csak tíz százalékos beépíthetőséget engedélyeztek a területre. Emiatt az Apisalto 650 milliós kárigénnyel perrel fenyegetőzött.

A cég 605 millió forintért vásárolta meg a területet, melyet most mintegy 900 millióért ajánlott fel megvételre az államnak, értesült a Népszava.

Rövid távra tervezték

A jogvita és a terület tulajdonjogi rendezetlensége miatti zűrzavar a Millenáris Park kiépítésének idejére nyúlik vissza, írja a Népszabadság. Az Orbán-kormány csak ideiglenes létesítménynek tervezte a 12-13 milliárd forintból kivitelezett Millenárist, ezért a kivitelező Kisrókus Kft-t a terület az ezredfordulós ünnepségek utáni üzleti hasznosítására kötelezte, írja a napilap. Így fordulhatott elő, hogy a korábban egységes tulajdonban lévő egykori Ganz-gyár egyes részei magántulajdonba kerültek.

A Millenáris Parkot Medgyessy kabinetje minősítette át tartósan fennmaradó létesítménnyé, a Ganz-gyár területének tulajdonjogi rendezetlenségei és a forráshiány azonban megakadályozták a további fejlesztéseket.