Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Öltönyben bicikliztek a zöldek a klímavédelemért

2007.06.06. 18:20
Csaknem 100 biciklis civil, többségük öltönybe öltözve, látogatott el szerdán az öt parlamenti párt székházához és a Parlamenthez. Az aktivisták célja az volt, hogy megsürgessék a klímavédelmi stratégia elkészültét, állásfoglalásukat 10 pontban foglalták össze. Csak Fodor Gábor környezetvédelmi és Kóka János gazdasági miniszter vette át a petíciót. Kóka mégsem győzte meg a zöldeket, a GKM ugyanis titokban, társadalmi egyeztetés nélkül készíti az energia koncepciót.

Az ország éghajlatvédelmi stratégiájának előmozdítása volt a célja annak a több mint 100 biciklis környezetvédőnek, akik szerdán az öt parlamenti párt székházához, végül a Parlamenthez vonultak. A kerékpárjukra "Zöldíts!" feliratú transzparenseket tűztek, többségük öltönyben érkezett a békés demonstrációra. Az aktivisták minden állomásukon 43 civil szervezet által aláírt petíciót (pdf) adtak át, melyben a politikusokat a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia mielőbbi megalkotására, előtte pedig társadalmi vita lefolytatására buzdítják.


A két liberális miniszter

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a petíció átvételekor elmondta, hogy a civil szervezeteket június 21-én várja egyeztetésre. Hozzátette, hogy az ősszel országszerte több helyen szerveznek majd vitákat a stratégiáról.

Sólyom üdvözölte a civilek állásfoglalását

Sólyom László köztársasági elnök közleményben üdvözölte, hogy zöld civil szervezetek állásfoglalást tettek közzé, amelyben szempontokat ajánlanak a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia kialakításához. A köztársasági elnök a civilek közösen szerkesztett szövegét azért is tekinti különösen fontosnak, mert a hagyományosan erős hazai ökológiai civil szféra szakmai felkészültségét és politikai súlyát egyesítve hozzájárulhat a szakpolitikai döntésekhez. "A ma megjelent tíz pont elindítója lehet egy olyan közös munkának, amely tudományosan megalapozott- és széles támogatottságot élvező Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia megalkotását eredményezheti" - olvasható az államfő közleményében.

A petícióátadáson megjelent Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is, aki azt hangsúlyozta, hogy a klímavédelmi stratégiával összefüggésben a kormány célja a bicikliutak megduplázása a most kezdődött hét éves uniós költségvetési időszak végére.

A GKM eltitkolja az energia koncepciót

„Nem örültünk neki, hogy csak két miniszter jött ki elénk átvenni a petíciót, mikor az akció a teljes kormánynak szólt” – mondta el az Indexnek Szabó Zoltán, a Levegő Munkacsoport programvezetője. Hozzátette, hogy bár Kóka János, a GKM tárcavezetője átvette a petíciót, ez mégsem jelent sokat, hiszen éppen a gazdasági minisztériumban készül az energia koncepció, amiről semmiféle társadalmi egyeztetést nem folytattak. Szerinte a stratégiában elsődleges célnak az energiatakarékosságot kell kitűzni.

A programvezető az energiatakarékosságról szólva elmondta, hogy idén a költségvetésből 2 milliárd forintot fordítanak erre a területre, a lakosság körében amúgy népszerű pályázatok azonban a mai napig nyitva állnak. Ennek oka, hogy például napkollektorok felszerelésére, vagy nyílászárok cseréjére 15 százalékos állami támogatás vehető igénybe, míg az áfa 25 százalék, így jobban megéri számla nélkül végeztetni ezeket a munkákat, magyarázta Szabó Zoltán. Összehasonlításul elmondta, hogy tavaly ugyan az állami támogatás kerete alig haladta meg az egy milliárd forintot, de a beruházások értékének 30 százalékot vállalták át a lakosságtól, így 11 nap alatt kiürült a teljes keret.

Ajánlások 10 pontban

Az egyebek között az Energia Klub, a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, és a Védegylet által öszeállított petíció 10 pontban tartalmaz általános szinten ajánlásokat a stratégia főbb csapásirányaihoz.


Ezek között szerepel a megújuló energiaforrások elterjesztése, az energiahatékonyság javítása, a fosszilis energiahordozók visszaszorítása, az ökoadó-rendszer kiterjesztése, a lakossági tájékoztatás hangsúlyosabbá tétele, továbbá az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, különösen a közlekedési ágazatban.

A zöldek a petícióban elutasítják az üvegházhatást okozó gáz-kibocsátással nem járó atomerőműveket is, az uránérc készletek ugyanis intenzív kitermelés mellett 30-40 éven belül kifogynak, a kiégett fűtőelemek pedig a következő generációk számára is erős környezetszennyezést jelent, olvasható a civilek állásfoglalásában. A környezetvédők azt is el akarják érni, hogy a kormány 2050-ig vállaljon célokat a klímavédelem jegyében.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft